ΚΕΔΚΕ: Συμφωνία για απλή αναλογική

ΚΕΔΚΕ: Συμφωνία για απλή αναλογική

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και είχαν ως αποτέλεσμα η μειοψηφία να καταγγέλλει την πλειοψηφία για «πραξικόπημα», στη συζήτηση που προηγήθηκε ετέθη για πρώτη φορά το θέμα της απλής αναλογικής τόσο από τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Πάρη Κουκουλόπουλο όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς. Η κοινή στάση μάλιστα των δύο πλευρών συμπεριελήφθη και σε ένα κοινό κείμενο πέντε σημείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουλόπουλος, αποδεχόμενος την αβελτηρία των προηγούμενων χρόνων αλλά και την ευθύνη που ίσως του αναλογεί, τέθηκε κατά του δικομματισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν λάθος που δεν επεξεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα αναλογικότερο σύστημα, γιατί ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερος και η πόλωση δεν του ταιριάζει». Είναι γεγονός ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική είχε διακοπεί με βίαιο τρόπο στο Συνέδριο της Καλαμάτας το 1989. Από τότε, μόνο τα μικρά κόμματα κατά μόνας έθεταν το ζήτημα χωρίς ουδέποτε να το αποδέχεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Είναι σημαντικό ότι ούτε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος απέρριψε το ενδεχόμενο σταδιακά η Αυτοδιοίκηση να φτάσει σε ένα τέτοιο σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων της στα συλλογικά όργανα, αν και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ, που αδιαφόρησε όσο ήταν στην εξουσία και ενδιαφέρεται τώρα ως αντιπολίτευση. Νωρίτερα στην τοποθέτησή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος, υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «αναλογικότερο σύστημα», που πρέπει να διέπει τις εκλογές για τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Τοποθέτηση βεβαίως που -όπως σχολιάστηκε από τους αιρετούς- υποκρύπτει σκοπιμότητες εν όψει των επικείμενων εκλογών για τα προεδρεία των ΤΕΔΚ (τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων) αλλά και της ΚΕΔΚΕ, όπου θα χρειαστούν συμπράξεις με την Αριστερά σε προγραμματική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή