Στροφή ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικά ζητήματα

Στροφή ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικά ζητήματα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακύρωση της στρατηγικής του μεσαίου χώρου την οποία ακολούθησε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, η ανάδειξη της «ταξικής», όπως χαρακτηρίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και η πολιτική και οργανωτική προετοιμασία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου μετά την εορταστική ανάπαυλα.

Στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου θεωρούν πως κλειδί για την ανατροπή των υπέρ της Ν.Δ. υφιστάμενων συσχετισμών, αποτελεί η ταύτιση της κυβερνώσας παράταξης με τον συντηρητικό χώρο, που θα διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσεγγίσει την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων οι οποίοι κινούνται στο μέσο του πολιτικού φάσματος και κρίνουν κατά κανόνα τις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να κινηθεί περισσότερο «κοινωνικά» και λιγότερο πολιτικά, παρότι δεν θα διστάσει να εντάξει στο αντιπολιτευτικό της οπλοστάσιο δηλώσεις όπως οι πρόσφατες του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα.

Τακτοποίηση ημετέρων

Με άλλους λόγους, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αναδείξει τις κυβερνητικές εκείνες αποφάσεις που, όπως λέγεται, αποδεικνύουν πως η Ν.Δ. ενώ επαγγέλεται την αξιοκρατία και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, στην πράξη οι επιλογές της οδηγούν στην τακτοποίηση ημετέρων και στην οικοδόμηση ενός «αυταρχικού» κράτους. Ετσι, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τρόπο προσλήψεων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την υπόβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ και την αξιοποίηση της προφορικής συνέντευξης, με τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου να έχουν λάβει στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη ρητή εντολή να συγκεντρώσουν όλα τα σχετικά στοιχεία στους τομείς ευθύνης τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου αισιοδοξούν πως η ίδια η κυβέρνηση με τις επιλογές της θα τους διευκολύνει, καθώς είναι υποχρεωμένη να προβεί σε κινήσεις που θα περιχαρακώνουν την εκλογική της βάση έναντι της απειλής του ΛΑΟΣ, του κ. Γ. Καρατζαφέρη: Σύμφωνα με ποιοτικές δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ, μόλις το 7% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» και ως εκ τούτου, ο κ. Κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του δεν είναι σε θέση να «αδιαφορήσουν» για τη μεγάλη δεξαμενή των «δεξιών» υποστηρικτών τους.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολογούν ότι η Ν.Δ. έχει κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο μακροοικονομικό επίπεδο με τη διαφαινόμενη άρση της κοινοτικής επιτήρησης, αλλά και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ουσιαστικός αντιπολιτευτικός χώρος υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο στα θέματα οικονομίας που «ακουμπούν» άμεσα τον μέσο πολίτη και κυρίως τα ασθενέσθερα στρώματα, και συγκεκριμένα στην ακρίβεια και τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών. Ειδικά τον υπερδανεισμό μέσω πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων η Χαριλάου Τρικούπη θα τον κάνει σημαία της το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμά πως μπορεί να αναδειχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της Ν.Δ., όπως είχε συμβεί για το ΠΑΣΟΚ το διάστημα μετά το 2000 με το Χρηματιστήριο.

Μελετούν τις πιθανότητες

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και στην οργανωτική του ανασυγκρότηση εν όψει του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών, που φαντάζει πιο πιθανό μετά και τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αμέσως μετά τις γιορτές, το Μέγαρο Μαξίμου θα σφυγμομετρεί συνεχώς τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και από τα τέλη Μαρτίου και μετά, όποτε ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμήσει ότι διαθέτει ασφαλή διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ, θα προσφύγει στις κάλπες.

Ετσι ορισμένοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πιθανός χρόνος των προσεχών εκλογών είναι τα τέλη Απριλίου, άλλοι -συνυπολογίζοντας σχετικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών- τις τοποθετούν τον Οκτώβριο, ενώ, τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να εξαντλήσει την τετραετία καθώς θα διαπιστώνει πως το προβάδισμα που του δίδουν τα γκάλοπ δεν είναι ασφαλές.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το 2007 θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα εκλογικό έτος, τελευταία προτεραιότητα για τον κ. Γ. Παπανδρέου είναι ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα. Πάντως, το εγχείρημα που έχει αναλάβει ο νέος γραμματέας είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ομολογείται ότι οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί στο μέτρο του δυνατού, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Ν. Αθανασάκης θα διατάξει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που δεν μετέχουν στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο να περιοδεύσουν στις διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, ο κ. Ν. Αθανασάκης προτίθεται να συγκροτήσει ένα κεντρικό επιτελείο στη Χαριλάου Τρικούπη, που θα απαρτίζεται από μη βουλευτές, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων και να τις προετοιμάσει για την επερχόμενη εκλογική μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή