Ανάχωμα στον ΛΑΟΣ στήνει η κυβέρνηση

Ανάχωμα στον ΛΑΟΣ στήνει η κυβέρνηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να λειτούργησε «κατασταλτικά» και μάλιστα με έναν τρόπο που κινείται στα όρια του πολιτικού σαβουάρ βιβρ, αλλά στην πραγματικότητα η επιλογή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα να κονταροχτυπηθεί μετωπικά με τον ΣΥΝ είχε προληπτικό χαρακτήρα και στόχευε στη δημιουργία αναχωμάτων μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος και του… απειλητικού για τη Ν.Δ. κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ΛΑΟΣ.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εξήγηση των περισσοτέρων στο κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν πρόσφατα τον κ. Β. Πολύδωρα να δώσει μια μάχη από την οποία εξήλθε λαβωμένος, όσο και για την αξιοσημείωτα προσεκτική στάση που τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των, κατά τα λοιπά, ενοχλητικών για τους περισσότερους, χειρισμών του υπουργού.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Οπως γνωρίζουν καλά όλοι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, οι εκλογικές επιδόσεις του ΛΑΟΣ απασχολούν εντονότατα όσους μελετούν τους πιθανούς συσχετισμούς, που θα προκύψουν από την κάλπη των εθνικών εκλογών. Για την ακρίβεια, αυτή η παράμετρος είναι ίσως η κρισιμότερη για το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ., ο στρατηγικός σχεδιασμός του οποίου έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα έναν στόχο: Την πάση θυσία αποφυγή συγκρότησης πεντακομματικής Βουλής την επόμενη τετραετία.

Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις του νέου, αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με αυτό, οι έδρες που θα κατακτήσει το πρώτο κόμμα δεν επηρεάζονται καθόλου από την ποσοστιαία διαφορά που θα έχει με το δεύτερο. Αντιθέτως, σε κάθε περίπτωση, ενισχυμένα από τα αποτελέσματα της κάλπης θα εξέλθουν τα μικρότερα κόμματα, τα οποία, για πρώτη φορά, θα κατακτήσουν έδρες τριπλάσιες του ποσοστού τους.

Στενά τα περιθώρια

Στην περίπτωση, δε, που η Βουλή που θα προκύψει θα είναι πεντακομματική, οι απώλειες εδρών θα είναι σημαντικές και για τα δύο μεγάλα κόμματα, για το δε πρώτο, έως καθοριστικές για τον κυβερνητικό του βίο, ενώ για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας τα μικρότερα κόμματα θα εξασφαλίσουν πάνω από σαράντα έδρες συνολικά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αν ο ΛΑΟΣ μπει στη Βουλή, τότε η Ν.Δ. θα χάσει δώδεκα έδρες και μάλιστα σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό εδρών σε 154 από 166 που κατέχει σήμερα.

Αυτό, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Διότι σε περίπτωση μείωσης του ποσοστού της, ο συνολικός αριθμός των εδρών θα μειωθεί περαιτέρω, αγγίζοντας πλέον όρια δύσκολα και επικίνδυνα για το κυβερνών κόμμα.

Οπως είναι φυσικό, οι παραπάνω υπολογισμοί προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο κινήσεων και πρωτοβουλιών για τη μεγαλύτερη δυνατή ελαχιστοποίηση της εκλογικής επιρροής του ΛΑΟΣ. Στον σχεδιασμό αυτό οι κ. Β. Πολύδωρας και Π. Ψωμιάδης φαίνεται ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού αρθρώνουν έναν πολιτικό λόγο που θεωρείται ελκυστικός για κατηγορίες ψηφοφόρων «ύποπτων» να κλίνουν… επί δεξιά!

Η «αχίλλειος πτέρνα» της παραπάνω πολιτικής λογικής είναι ότι ο πολιτικός λόγος που εκφράζουν τα δύο παραπάνω στελέχη, και κυρίως ο κ. Πολύδωρας που βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι μάλλον απωθητικός για τις κρίσιμες εκλογικές μάζες που κινούνται στον επίσης εκλογικά κρίσιμο για τη Ν.Δ. χώρο του κέντρου. Η εκλογική άσκηση μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί, με αβέβαιο μέλλον για τον ακροβάτη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή