Φιλικές φωνές προς Αγκυρα στην E.E.

Φιλικές φωνές προς Αγκυρα στην E.E.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την E. E. εξέφρασε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με αφορμή την αποστολή επιστολής από τις Βρυξέλλες μέσω της οποίας γνωστοποιείται και τυπικά η απόφαση για το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Η Τουρκία, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δηλώνει πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως τής κάθε φορά ευρωπαϊκής στάσης, επιθυμούσε το άνοιγμα οκτώ και όχι μόνο ενός κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Γκιουλ είπε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιεί διάφορα προσχήματα -και μεταξύ αυτών το Κυπριακό- στις διαπραγματεύσεις της με την Αγκυρα, η Τουρκία θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της προετοιμασίας της προκειμένου να καταστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, έτοιμη για ένταξη στην E. E. ως πλήρες μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, παρατηρεί να πληθαίνουν και να εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι φιλικές προς εκείνη φωνές εντός της Ενωσης και προετοιμάζεται εντατικά διατηρώντας πολλές ελπίδες για τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου, με θέμα την εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα.

Παρατηρώντας τις σχετικές διεργασίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του (Χαραυγή) έκανε λόγο για «γνωστή ομάδα κρατών – μελών της E. E., που είναι δεδηλωμένοι σύμμαχοι της Τουρκίας» που, όπως είπε, προετοιμάζουν την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. O κ. Παπαδόπουλος μίλησε ειδικότερα για «εκτροπή» έναντι της οποίας η Κύπρος θα αντιταχθεί «με όλα τα μέσα».

Στο μεταξύ, στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσιεύθηκε χθες η πληροφορία ότι «εθνικιστές της νότιας Κύπρου έγραψαν με γιγαντιαία γράμματα το σύνθημα «Θάνατος στους Τούρκους», σε διάφορα κτίρια της Λευκωσίας, ώστε να είναι ορατό στην τουρκική πλευρά του νησιού». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας να σβηστούν τα εχθρικά συνθήματα.

-Προβληματισμό προκάλεσε στην Αθήνα η γνωστοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης των Σκοπίων να ονομάσει το αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ «Αλέξανδρος ο Μακεδών». Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία ακόμη προπαγανδιστική κίνηση των αρχών της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή