Το 1976 ανοίγει ο δρόμος για την ΕΟΚ

Το 1976 ανοίγει ο δρόμος για την ΕΟΚ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό σημαντικού αριθμού εγγράφων, που αφορούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα έγγραφα αναφέρονται στο έτος 1976. Ηταν μία χρονιά κατά την οποία άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη ένταξη της χώρας στην Κοινότητα. Συνέρχεται η πρώτη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Αθήνα. Η Ουάσιγκτον αποφασίζει τη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας. Υπογράφεται κείμενο αρχών για τη μελλοντική ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει στην Αγκυρα σύμφωνο μη επιθέσεως. Η Τουρκία αμφισβητεί και έμπρακτα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Στο εσωτερικό μέτωπο επιλύεται το γλωσσικό πρόβλημα με την καθιέρωση της δημοτικής. Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τις δημόσιες επενδύσεις και για την εκτέλεση δημοσίων έργων, τη βελτίωση των συγκοινωνιών, την αναμόρφωση του γεωργικού τομέα. Προωθείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν θα λείψει και η πολιτική ένταση με τον θάνατο του βουλευτή Αλέξανδρου Παναγούλη, τις μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, τις δίκες των χουντικών αξιωματικών και τη δολοφονία του απότακτου αστυνόμου Ευάγγελου Μάλλιου.

Σε όλα αυτά τα θέματα αναφέρεται η αλληλογραφία των μελών της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα με τους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο. Τους Βρετανούς διπλωμάτες απασχολούν ιδιαίτερα οι δραστηριότητες των φιλοχουντικών αξιωματικών και της άκρας Δεξιάς. Παράλληλα παρακολουθούν από κοντά τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. και στα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Τέλος πληροφορούν το Φόρεϊν Οφις για τη χρηματοδότηση του ΚΚΕ από τη Μόσχα και τη διείσδυση των κομμουνιστών δημοσιογράφων στον ελληνικό Τύπο, τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το «θαυματουργό» νερό του Καματερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή