Τα Σκόπια βάφτισαν το αεροδρόμιό τους «M. Αλέξανδρος»

Τα Σκόπια βάφτισαν το αεροδρόμιό τους «M. Αλέξανδρος»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια μονοπώλησης της Ιστορίας για την εξυπηρέτηση προφανών επικοινωνιακών στόχων, προχώρησε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων, αποφασίζοντας τη μετονομασία από «Πέτροβετς» σε «Μέγας Αλέξανδρος» του κεντρικού αεροδρομίου της ΠΓΔΜ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, μέσω και της υπενθύμισης ότι η πορεία της γείτονος προς τις ευρωατλαντικές δομές περνά και από την έγκριση της χώρας μας.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, ο Ελληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην ιστορία», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και συνεχίζει: «Τα Σκόπια, για μια ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν. Η Ιστορία, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων. Θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. A. Μιλόσοσκι δήλωνε πως η συγκεκριμένη επιλογή «δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις». Σημείωνε, μάλιστα, ότι η καλή διάθεση της χώρας του φαίνεται και από την απόφαση να μην υιοθετήσει την αρχική πρόταση, η οποία προέβλεπε ως νέα ονομασία το «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή