ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ ως γνωστόν απεχώρησε από τη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ, με την οποία εκσυγχρονίζονταν οι εργασιακές σχέσεις και προβλεπόταν η ανάθεση του μάνατζμεντ σε διεθνώς αναγνωρισμένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου κατηγόρησε στη Βουλή την κυβέρνηση ότι εκποιεί εθνικό πλούτο για εισπρακτικούς λόγους και υπεσχέθη ότι το κόμμα του, αν ξαναγίνει κυβέρνηση, θα ανατρέψει αυτήν την πορεία.

Είναι προφανές ότι η αρνητική αυτή στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαγορεύθηκε από την αγωνία του να συσπειρώσει στο κόμμα του τα «παλαιάς κοπής» στελέχη του, που εμμένουν στη γραμμή του λαϊκισμού. Συνεπώς, πρόκειται για μια θέση ευκαιριακή και οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Γ. Α. Π. αναζητεί τρόπους να απεμπλακεί διότι αντιλαμβάνεται ότι εάν θέλει να έχει πρόσβαση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο πρέπει να έχει ρεαλιστικές και σύγχρονες προτάσεις. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν το κυβερνητικό κόμμα που ξεκίνησε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ με τη διάθεση σε ιδιώτες από το 1996 μέχρι το 2002 του 66% των μετοχών του.

Ακόμη και στο θέμα του ιδιωτικού μάνατζμεντ το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση πορευόταν στην ίδια γραμμή με τη σημερινή κυβέρνηση. Στον προϋπολογισμό του 2002 ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκ. Χριστοδουλάκης έλεγε: «Βασικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η σύναψη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίες ανά τομέα επιχειρήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ιδιωτικό μάνατζμεντ, ευρύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, κεφαλαιακή ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών». Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα που θέτουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του, που δεν έχουν χάσει το αίσθημα της κοινής λογικής: «Τι πάθαμε τώρα και ξεχάσαμε όσα σωστά κάναμε στο παρελθόν; Πού θα μας οδηγήσει η λαϊκίστικη αντιπαράθεση;».

Μαθαίνω ότι στα στελέχη αυτά ο κ. Γ. Α. Π. απαντά τώρα ότι δεν έχει ουσιαστικές αντιρρήσεις στην ανάθεση σε ιδιώτες του μάνατζμεντ, αρκεί να κατοχυρωθούν τα εθνικά συμφέροντα. Αν είναι ειλικρινής, που πιστεύω ότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ας στείλει έναν συνεργάτη του στον κ. Γ. Αλογοσκούφη για να συζητήσουν την καλύτερη για τα εθνικά συμφέροντα λύση. Εάν αυτό γίνει, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα τον πληροφορήσει πως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι στη συμφωνία μετόχων που θα γίνει μεταξύ του ξένου οίκου και του Δημοσίου για τη στρατηγική συμφωνία διανομής του απομένοντος 34% των μετοχών:

ΒΘα διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

ΒΤα δίκτυα που εξυπηρετούν εθνικούς στόχους (π.χ. Εθνικής Αμυνας κ.λπ.) θα παραμείνουν στον αποκλειστικό έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών.

ΒΟ ξένος οίκος που θα αναλάβει το μάνατζμεντ παίρνοντας το 20% των μετοχών του ΟΤΕ θα δεσμευθεί ότι δεν θα πωλήσει το μερίδιό του σε funds ή σε άλλους επενδυτές. Ετσι αν αυτός ο οίκος είναι -όπως το επιθυμεί και το επιζητεί η κυβέρνηση- η Deutsche Telekom ή η ισπανική Telefonica θα είναι ένας μόνιμος στρατηγικός εταίρος που θα έχει στόχο να τον αναπτύξει μακροπρόθεσμα με νέες τεχνολογίες και με βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών. Ετσι θα υπηρετείται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και ο ξένος θα κερδίζει από την ισχυροποίηση του ΟΤΕ.

ΒΘα ορίζεται ότι ο ξένος δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ αγοράζοντας από το Χρηματιστήριο, ώστε να αλλάξει τους όρους της στρατηγικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα θα θεσπίζεται το δικαίωμα πρώτης άρνησης, σύμφωνα με το οποίο αν ο ξένος τελικά αποφασίσει να πωλήσει το μερίδιό του να απευθυνθεί πρώτα στο Δημόσιο.

Οι όροι αυτοί διασφαλίζουν την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να εμμένει στη στείρα άρνηση ή να εκτρέπεται στον λαϊκισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή