Με διακοπή των συνομιλιών απειλούν οι στρατηγοί την E.E.

Με διακοπή των συνομιλιών απειλούν οι στρατηγοί την E.E.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερο πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί ξαφνικά η Αγκυρα, με πρωτοβουλία του στρατού και των δυνάμεων που «αντιπολιτεύονται» την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ειδικότερα, σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας που συνεδρίασε προχθές για πέντε ώρες, ουσιαστικά «απειλεί» την E.E. ότι αν συνεχίσει να θέτει το θέμα των σχέσεων της υποψήφιας προς ένταξη μουσουλμανικής χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία ως μία εκ των προϋποθέσεων για τη συνέχιση των συνομιλιών, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να διακόψει τις συνομιλίες αυτές!

«Αναμένουμε ότι η αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν άλλες χώρες, θα επιδειχθεί και έναντι της Τουρκίας. Και πως εμπόδια όπως αυτό της Κύπρου, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ενταξιακές συζητήσεις, δεν θα τίθενται ενώπιον της Τουρκίας διαρκώς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, και προστίθεται: «Είναι κρίσιμο ότι η E.E. θα συμμεριστεί τις προσδοκίες μας αυτές, ούτως ώστε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που το εν λόγω Οργανο -τα μέλη του οποίου χαράσσουν την εθνική στρατηγική της γείτονος- παρεμβαίνει τόσο ανοιχτά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με τον πλέον επίσημο τρόπο, λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στο παρελθόν για την ύπαρξη αρνητικών διαθέσεων οι οποίες διέπουν το λεγόμενο «βαθύ κράτος» απέναντι στην ευρωπαϊκού χαρακτήρα διαδικασία εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της Τουρκίας. Παρά τις δρομολογηθείσες προσφάτως τυπικού χαρακτήρα αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου, ώστε να φανεί πως οι πολιτικοί και όχι οι στρατιωτικοί διαθέτουν την πλειοψηφία σε αυτό, ο λόγος των τελευταίων, είναι σχεδόν καθοριστικός στη διαμόρφωση της πολιτικής. Εχουν δε την απόλυτη στήριξη του προέδρου Σεζέρ (υπό την προεδρία του οποίου συγκαλείται το ΣΕΑ), καθώς και των λοιπών εθνικιστικών δυνάμεων, που συναποτελούν το μέτωπο των υποστηρικτών της «κοσμικότητας» του κράτους. Ολων εκείνων, δηλαδή, οι οποίοι βρίσκονται «απέναντι» στον ισλαμιστή πρωθυπουργό και τη σημερινή κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι η χθεσινή ανακοίνωση εκδόθηκε ελάχιστα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, μέσω των οποίων δημοσιοποιείτο η κυβερνητική πρόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επίσης, δημοσιεύθηκε δήλωση μη κατονομαζόμενης ανώτατης κυβερνητικής πηγής, σύμφωνα με την οποία το μήνυμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προς τις Βρυξέλλες είναι σαφές: «Καθαρίστε την Κύπρο από το τραπέζι των (ενταξιακών) συζητήσεων». Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μετριαστούν οι εντυπώσεις και κατόπιν ισχυρών παρακλήσεων του κ. Ερντογάν, στη χθεσινή ανακοίνωση προστέθηκε και η φράση πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στον στόχο της ένταξης, ως πλήρες μέλος, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπενθυμίζεται ότι είναι το ΣΕΑ που και με (άκρως απόρρητη ακόμη και για την E.E.) πρόσφατη απόφασή του, εκτός των άλλων διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας, ως μέσο επίλυσης διμερών διαφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή