ΟΗΕ: νέα αρχή για την Ελλάδα

ΟΗΕ: νέα αρχή για την Ελλάδα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας, και όχι -όπως είναι φυσικό- τα ζητήματα που έχουν ειδικότερο ελληνικό ενδιαφέρον και εγκλωβίζουν κατά καιρούς την πολιτική και τη διπλωματία της χώρας μας σε αδιέξοδα και κρίσεις, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του νέου γενικού γραμματέα του OHE κ. Μπαν Κι Μουν.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, γνωστός πλέον στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ως «μίστερ Μπι Κέι Εμ» (τα αρχικά γράμματα του ονόματός του), και ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, κατέστησε απολύτως σαφείς τις προτεραιότητές του:

– Ενίσχυση του OHE.

– Αποκατάσταση του κύρους του Οργανισμού μέσω αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων των δυνάμεών του στις περιοχές όπου εκδηλώνονται κρίσεις.

– Αντιμετώπιση της κατάστασης στο Νταρφούρ, τη Μέση Ανατολή, καθώς και των συρράξεων στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

-Πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

– Ζητήματα του Λιβάνου, του Ιράκ και του Ιράν.

Ο διάδοχος του κ. Κόφι Ανάν δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα γραφήςτου τρόπου με τον οποίο προτίθεται να χειριστεί τις διεθνείς υποθέσεις. Τέτοιο δείγμα αναμένεται να δώσει άμεσα, με τον ορισμό του νέου επιτελείου.

Οι ειδικοί αντιπρόσωποι

Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα τον ορισμό ειδικών αντιπροσώπων και μεσολαβητών του για το Κυπριακό και για το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων. Με ξεχωριστή προσοχή, επίσης, θα παρακολουθήσει η ελληνική πλευρά και τις κινήσεις του «Mr B.K.M.» στην υπόθεση του Κοσόβου: βάσει του μέχρι στιγμής προγραμματισμού, εξελίξεις σχετικά με τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος αυτής της κρίσιμης βαλκανικής περιοχής αναμένονται εντός του προσεχούς διμήνου.

Η χώρα μας, με την ιδιότητά της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την διετία 2005 – 2006, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες για την επιλογή του νέου γ.γ. του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς είχε ταχθεί η Ελλάδα υπέρ μιας υποψηφιότητας από την Ασία, εξειδικεύοντας από ένα σημείο και μετά την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Νοτιοκορεάτη υποψηφίου – ο οποίος, μάλιστα, είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη χώρα μας συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της χώρας του. H επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από την εποχή κιόλας που ήταν δήμαρχος Αθηναίων είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Μπαν Κι Μουν, γεγονός το οποίο κατ’ αρχήν ευνοεί την πιο άνετη διατήρηση επαφών και στο μέλλον. Ωστόσο οι προσωπικές επαφές δεν αρκούν από μόνες τους για να εξασφαλισθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στην πράξη, όταν τίθενται προς διευθέτηση ζητήματα που άπτονται της εθνικής ευαισθησίας.

Εξάλλου, το περιβάλλον εντός του οποίου θα κληθεί ο κορυφαίος της παγκόσμιας διπλωματίας αξιωματούχος να «χειριστεί» τα γνωστά ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, δεν είναι από επικοινωνιακής πλευράς και το καλύτερο: H υποστηριζόμενη από ισχυρές δυτικές δυνάμεις προπαγάνδα των Σκοπίων και των Τουρκοκυπρίων, σε συνδυασμό με ελλείψεις ή αδυναμίες και λάθη της ελληνικής πλευράς τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να προσφέρουν στις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και των Κατεχομένων ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, πάντως, η «παρακαταθήκη» της εμπειρίας και των επαφών τις οποίες απέκτησε η χώρα μας κατά τη διάρκεια της διετούς παρουσίας της στο Σ.Α., όπως επίσης και η ελληνική συμμετοχή σε δράσεις των Ηνωμένων Εθνών, προσφέρουν βάση για την περαιτέρω υποστήριξη των επιχειρημάτων μας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονείται και η έντονη προπαγάνδα της Τουρκίας, η οποία εκτός των άλλων επιθυμεί να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη διετία 2009 – 2010, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη στάση της στο Σχέδιο Ανάν, με τις «ευρωπαϊκές επιδόσεις της», αλλά και με τη διπλωματική δράση που αναπτύσσει στην M. Ανατολή ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή