Οι μεταρρυθμίσεις ορίζουν την κάλπη

Οι μεταρρυθμίσεις ορίζουν την κάλπη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια πρόωρων εκλογών και ασκήσεις επί μεταρρυθμιστικού χάρτου συνοδεύουν την έναρξη της νέας χρονιάς για το κυβερνών κόμμα. Παρά τις συνεχείς δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008, περίπου άπαντες στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. λειτουργούν ήδη ωσάν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Οι υπουργοί μετρούν «τις δυνάμεις τους» για να καταλήξουν ποιες από τις εκκρεμότητες θα επιλύσουν και ποιες θα αφήσουν για την επόμενη τετραετία, οι βουλευτές αυξάνουν την παρουσία τους στους χώρους προσέλκυσης ψήφων.

Το γενικό πολιτικό κλίμα είναι πολύ πιο ευοίωνο για τη Ν.Δ. απ’ ό,τι ήταν πέρσι, τότε που άπαντες συνομολογούσαν ότι χρειάζεται κατεπειγόντως σχέδιο «ανάταξης» και πίεζαν για ανασχηματισμό και λήψη μέτρων εκ μέρους του πρωθυπουργού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση των ποσοστών δημοφιλίας της κυβέρνησης. Σήμερα, οι έρευνες είναι ιδιαίτερα θετικές για την κυβέρνηση και αντιστοίχως σταθερά αρνητικές για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εξακολουθεί να μην εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Κλίμα προβληματισμού

Το κλίμα, ωστόσο, που καταγράφεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι αρκετά διαφορετικό. Στις νεοδημοκρατικές συνάξεις που τον τελευταίο καιρό λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα, καταγράφεται κλίμα προβληματισμού αλλά και φόβος ότι η… άνοιξη των δημοσκοπήσεων δεν θα κρατήσει για πάντα. Βουλευτές και στελέχη δηλώνουν ότι διαπιστώνουν σημαντική χαλάρωση των κυβερνητικών ρυθμών, έλλειψη συνοχής και αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των υπουργών. Ταυτοχρόνως προβλέπουν ότι αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν κατακόρυφα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που θα επιχειρήσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Μπορεί οι πρόσφατες αλλαγές να έγιναν με υλικά του παρελθόντος, αλλά η συμμετοχή όλων των κορυφαίων στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του κόμματος, μοιραία θα οδηγήσει σε συνεχόμενα «στενά μαρκαρίσματα» της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση» εκτιμά έμπειρος υπουργός, ο οποίος πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος επιτελικός σχεδιασμός στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο ίδιος επαναφέρει τη γνωστή πρόταση για συγκρότηση μιας άτυπης ομάδας, αποτελούμενης από κορυφαία στελέχη με εμπειρία, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του καθημερινού επικοινωνιακού χειρισμού των ζητημάτων της πολιτικής επικαιρότητας. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη η οποία να προοιωνίζεται αλλαγές στη μέχρι σήμερα δομή και λειτουργία του συστήματος. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη που να υποδηλώνει πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως κάποιοι βουλευτές σφόδρα θα επιθυμούσαν.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εκπέμψει ένα δυνατό και αξιόπιστο μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής και με αυτό να πορευτεί μέχρι τις εκλογές. «Πετύχαμε τον βασικό στόχο. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε μια εκλογική νίκη, που υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει σχετικά εύκολη», λένε. Οπως και να χει, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ακόμη και εκείνοι που δηλώνουν αντίθετοι με τις πρόωρες εκλογές, συνομολογούν ότι εφεξής θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς, απαλλαγμένους από το προεκλογικό άγχος. Τονίζουν δε ότι καθοριστικός παράγοντας για τις τελικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή θα είναι οι αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, που αναμένονται θερμές, αρχής γενομένης με τη συζήτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος στις 10 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή