«Ναι» των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις

«Ναι» των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και εγκρίνει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εμφανίζεται εξαιρετικά ανασφαλής σε ό,τι αφορά το μέλλον. Αυτά είναι τα δύο κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας της V-PRC, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες συμφωνούν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και επιθυμούν τον περιορισμό του δημόσιου τομέα υπέρ του ιδιωτικού. Ωστόσο, εμφανίζονται να μην πείθονται ότι η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας σημαίνει και καλυτέρευση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης. Επιπλέον, είναι αβέβαιοι σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στην αγορά εργασίας και λόγω της ανόδου του κόστους ζωής δεν αποταμιεύουν πλέον χρήματα. Ειδικότερα:

Στο κεφάλαιο της έρευνας για τις μεταρρυθμίσεις, η πλειοψηφία (47%) «μάλλον συμφωνεί» με την προοπτική ιδιωτικοποίησης σειράς μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της αποκρατικοποίησης συγκεντρώνει η Ολυμπιακή: 58% έναντι 35% που τάσσεται κατά. Για τον ΟΤΕ και τα ΕΛ.ΤΑ., οι γνώμες είναι διχασμένες (47% συμφωνεί – 48 διαφωνεί, 46% συμφωνεί – 47% διαφωνεί, αντιστοίχως). Ανάλογη είναι η εικόνα για τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ, ενώ αντιθέτως οι περισσότεροι (44%) διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι ψηφοφόροι πάντως της Ν.Δ. υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή 75%, ΟΤΕ 67%, ΕΛ.ΤΑ. 63%, ΔΕΗ 61%, ΟΣΕ 61%, ΟΠΑΠ 57%, ΟΛΠ 54%). Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε ναι στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, σε ποσοστό 52%, είναι μοιρασμένοι σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ (36% υπέρ – 36% κατά) και απορρίπτουν τις υπόλοιπες.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη, αν και υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, στέκεται κριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς το 49% εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, έναντι 38% που πιστεύει το αντίθετο.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης υποστηρίζει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (80%), τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 (71%), την καθιέρωση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών (70%), την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (60%) -στάση που συνδέεται, πάντως, και με την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στις συναλλαγές τους με την κρατική μηχανή-, τον χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος (54%), τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων (50%) και την εκλογή των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από τους ίδιους τους δικαστές (43%). Η πλειοψηφία, πάντως, των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (56%) απορρίπτουν τον χωρισμό Εκκλησίας – κράτους ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (56%) τάσσεται κατά της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ.

Στο κεφάλαιο «Οι στρατηγικές επιλογές της χώρας», η κοινή γνώμη πιστεύει ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια πρέπει να βρίσκεται η παιδεία (30%) και ακολουθούν: Υγεία (26%), ανεργία (18%), εγκληματικότητα (6%), γεωργία και αγροτική πολιτική, μετανάστες και μετανάστευση, προστασία του περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή Ενωση, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το εύρημα ότι το 55% των ερωτηθέντων συνδέει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημόσιου. Στο θέμα αυτό, μάλιστα, διαπιστώνεται εντυπωσιακή οικουμενική συναίνεση, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στους ψηφοφόρους του Συνασπισμού (65%) και να ακολουθούν αυτοί της Ν.Δ. (64%), του ΛΑ.Ο.Σ. (50%), του ΠΑΣΟΚ (48%) και του ΚΚΕ (47%). Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν εμφανίζεται, εξάλλου, ικανοποιημένη με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ θεωρεί ότι ο τομέας της οικονομίας που έχει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης είναι ο τουρισμός.

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των απαντήσεων της έρευνας, που αναφέρονται στην οικονομία και την προσωπική κατάσταση των ερωτηθέντων. Το 36% πιστεύει ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση στη δουλειά του θα μείνει στάσιμη και το 25% δηλώνει ότι δεν εργάζεται και δεν πρόκειται να βρει δουλειά τους προσεχείς 12 μήνες. Ανάλογη απαισιοδοξία εκφράζεται αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία, καθώς το 40% πιστεύει ότι το 2007 θα χειροτερεύσει έναντι 31%, που θεωρεί ότι θα βελτιωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι η πλειοψηφία μόνο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκφράζει αισιοδοξία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το μηνιαίο εισόδημα που πιστεύει η κοινή γνώμη ότι πρέπει να έχει ένα άτομο για να ζει αξιοπρεπώς και η διακύμανση που παρουσιάζει ανά κατηγορία ηλικίας. Ο μέσος όρος φτάνει τα 1.540 ευρώ, ποσό που στις ηλικίες 18-24 μειώνεται στα 1.359, στις ηλικίες 25-34 ανεβαίνει στα 1.498 και στις ηλικίες 35-44 και 45-54 εκτοξεύεται στα 1.682 και 1.686 ευρώ αντιστοίχως.

Ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας που παρατηρείται είναι ότι το 67% δεν κατάφερε να αποταμιεύσει κάποια χρήματα το 2006. Επίσης, μόλις το 12% δηλώνει ότι ζει άνετα με το εισόδημα που διαθέτει σήμερα, το 33% ότι «τα καταφέρνει» και, αντιθέτως, η πλειοψηφία ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία (27%) ή απλώς δυσκολία (επίσης 27%). Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, εξάλλου, φαίνεται ότι έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του: Το 74% εξακολουθεί να μην το εμπιστεύεται. Τέλος, όσον αφορά «τα ζητήματα της κοινωνίας», επικρατεί εξίσου ανασφάλεια. Το 65% δεν αισθάνεται βεβαιότητα όταν σκέπτεται το μέλλον του, έναντι 33% που εκφράζουν ασφάλεια. Επιπλέον, το 58% κρίνει την ελληνική κοινωνία συντηρητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή