Ναι στις κάμερες από το 61%

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της επαναλειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους τάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως η χρήση τους δεν περιορίζεται στον έλεγχο της κυκλοφορίας αλλά επεκτείνεται στην παρακολούθηση των πολιτών. Από την έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», προκύπτει η ανησυχία και η ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας λόγω της απειλής της τρομοκρατίας, αλλά και της έξαρσης της βίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 Ελληνες (ποσοστό 61%) συμφωνεί με την αστυνόμευση των δημόσιων χώρων, καθώς πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα δεν λειτουργούν. Τα ποσοστά υπέρ είναι σαφώς μεγαλύτερα ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων (79% στη Ν.Δ. και 60% στο ΠΑΣΟΚ) σε σχέση με αυτούς της Αριστεράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία θεωρεί πως οι κάμερες περισσότερο προστατεύουν, παρά παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα, παρότι αναγνωρίζει (σε ποσοστό 52%) ότι μέσω αυτών μπορεί να γίνονται παρακολουθήσεις: Ειδικότερα, το 57% απαντά ότι οι κάμερες προστατεύουν τα δικαιώματα, την ίδια στιγμή που μόνο το 36% θεωρεί ότι η χρήση του αφορά «κυρίως τον έλεγχο της κυκλοφορίας» έναντι 21%, που πιστεύει ότι αφορά «κυρίως την παρακολούθηση των πολιτών» και 31% που απαντά «και για τα δύο το ίδιο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις σχετικά με τους χώρους στους οποίους είναι αναγκαία η χρήση των καμερών. Στην κορυφή βρίσκονται με 92% οι τράπεζες, όπου οι ληστείες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, και ακολουθούν τα γήπεδα (87%), οι δημόσιες υπηρεσίες (71%), οι κεντρικοί δρόμοι (67%), τα εμπορικά καταστήματα (66%), τα σχολεία (59%), τα πανεπιστήμια (53%), τα πάρκα και οι πλατείες (51%) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (50%).

Κοινωνική συγκατάθεση

Του Γιαννη Μαυρη

Οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων της διακυβέρνησης συγκλίνουν εντυπωσιακά, και μόνον οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δείχνουν να αποτελούν «παραφωνία». Η κοινωνική αποδοχή της «επιτήρησης» τείνει πλέον να αφορά κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας: από τις τράπεζες (92%) και τα γήπεδα (87%), μέχρι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Στη σημερινή ελληνική κοινωνία, η γενίκευση του φόβου και της ανασφάλειας, δείχνει μάλλον να ενισχύεται από ενέργειες, όπως η πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και η κλιμάκωση της μειοψηφικής πολιτικής βίας, που καταγράφεται στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή