Επισπεύδονται οι πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση

Επισπεύδονται οι πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά της επιταχύνσεως των υπεσχημένων δεσμεύσεών της σκοπεύει να απαντήσει η κυβέρνηση, όχι μόνον στην κριτική περί «πλήρους απραξίας» που της ασκεί η αντιπολίτευση, αλλά και προκειμένου να διαψεύσει την εκτίμηση ότι η πολιτική ζωή διανύει τις πρώτες ημέρες μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα αδρανήσει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα. Το μήνυμα «συνεχίζουμε αταλάντευτα το έργο μας» επιχειρούν άλλωστε να εκπέμψουν οι περισσότεροι υπουργοί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά δήλωσε ότι ο επίμαχος νόμος – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «δεν θα αργήσει να κατατεθεί».

Η φράση αυτή, που για πρώτη φορά εξειδίκευσε χρονικά τη μόνιμη «επωδό» της κ. Μαριέττας Γιαννάκου ότι ο «νόμος – πλαίσιο θα κατατεθεί εντός της κυβερνητικής θητείας» δεν ήταν τυχαία.

«Οταν είμαι σε θέση να σας πω την ημερομηνία, θα σας την ανακοινώσω και εγώ και η υπουργός Παιδείας. Σας είπα περίπου, δεν σας έχω πει ακριβώς», προσέθεσε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τούτο θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων. Αλλωστε η επίσπευση της δημοσιοποίησης του νόμου-πλαισίου, που έχει αναδειχθεί σε «κορωνίδα» των επόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, κρίθηκε σκόπιμη και για πολιτικούς λόγους. Και τούτο διότι εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από την αντιπολίτευση το επιχείρημα ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σαφές σχέδιο και γι’ αυτό και δεν καταθέτει την τελική του πρόταση», ενώ παράλληλα θα εκθέσει και όσους υποκινούν τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι οι βασικές του στοχεύσεις είναι ακριβώς αυτές που επιθυμούν και εγκρίνουν οι πολίτες.

Κατά πληροφορίες πάντως η δημοσιοποίηση και κατάθεση του νόμου – πλαισίου δεν είναι υπόθεση ολίγων ημερών, όπως εκτίμησαν αρκετοί μετά τη χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι το τελικό κείμενο θα είναι 20-25 σελίδες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να περιλάβουν «λεπτομερείς και εξειδικευμένες διατυπώσεις» για το ποιοι παλαιότεροι νόμοι τροποιούνται, ποια άρθρα τους καταργούνται, ποια θα αντικατασταθούν και κυρίως πώς οι νέες «στοχεύσεις» του νόμου – πλαισίου θα εξειδικεθούν μέσω προεδρικών διαταγμάτων και αλλαγών στους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ. Οπως εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου «η τελική μορφή του νόμου – πλαισίου, καθώς «αγγίζει» δεκάδες άρθρα της κείμενης νομοθεσίας απαιτεί μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρο νομοπαρασκευαστική διαδικασία», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης του νόμου – πλαισίου πριν από τα τέλη του μήνα και θεωρώντας πιο πιθανό το σενάριο να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Κατά τα λοιπά τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και και υπουργικά στελέχη επιχείρησαν και χθες να διαβεβαιώσουν ότι η φράση του πρωθυπουργού «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» αναφερόταν στο τέλος της τετραετίας. «Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της», υποστήριξε ο κ. Β. Μεϊμαράκης, «αστεία» χαρακτήρισε τα αντίθετα σενάρια ο κ. Γ. Καλαντζής, ενώ ο υπουργός Επικρατείας απέδωσε τη σχετική συζήτηση στην «κακή» πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Διήμερο κινητοποιήσεων

Το… καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο διήμερο κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται αύριο στην Αθήνα. Στα συλλαλητήρια τον πρώτο λόγο έχουν οι φοιτητές, που ηγούνται των καταλήψεων σε 320 σχολές και τμήματα, η παράταση των οποίων εντείνει τον προβληματισμό για την τύχη της εξεταστικής περιόδου.

Ειδικότερα, σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (12.00 από την Πολυτεχνική Σχολή), όπου προβλέπεται να συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδος. Η Νότια Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας (12.00 από τα Προπύλαια). Και στα δύο συμμετοχή έχει δηλώσει η ΟΛΜΕ -κηρύσσοντας στάσεις εργασίας για σήμερα και αύριο- ενώ η ΔΟΕ συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας με στάση εργασίας. Οι στάσεις και για την ΟΛΜΕ και για τη ΔΟΕ είναι δίωρες, από τις 12.00 μέχρι τις 2 μ. μ. για τα σχολεία του πρωινού κύκλου λειτουργίας και από τις 2 μ. μ. μέχρι τις 4 μ. μ. για εκείνα του απογευματινού.

Τέλος, χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας για το Αρθρο 16, σε συνέντευξη Τύπου εκτίμησαν ότι «η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μία πρώτη νίκη του κινήματος». «Το θέμα παραμένει ανοιχτό, και το επόμενο ραντεβού είναι στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Αλμπάνης, εκ των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή