Οι ΗΠΑ εγγύτερα στις τουρκικές θέσεις

Οι ΗΠΑ εγγύτερα στις τουρκικές θέσεις

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεση αναγνώριση των απαιτήσεων της Αγκυρας να έχει λόγο και ρόλο σε υποθέσεις που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά η τελευταία τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκληθεί για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές ευθύνης της Κύπρου. «Οποια διαφορά εδώ, είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, των κρατών με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνίες (σ. σ. Λίβανος και Αίγυπτος) η Κύπρος, και της Τουρκίας», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Σον Μακόρμακ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε επίσης την, παρεμφερή με εκείνη της Τουρκίας, θέση ότι η αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει καταδεικνύει την ανάγκη αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. «Μια τελική διευθέτηση θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν από τις πηγές του νησιού», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με την παράλληλη επισήμανση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προτίθεται να συμβουλεύσει αμερικανικές εταιρείες για το αν θα πρέπει να συμετάσχουν στη διαδικασία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν ανέμενα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έδινε συμβουλές σε οποιεσδήποτε εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν για την εξόρυξη πετρελαίου στην Κύπρο», σχολίασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Λιλλήκας. Το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ των άλλων που απασχολούν την Αγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, αναμενόταν να θέσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ράις, αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή