Παρέμβαση ΗΠΑ για το Σκοπιανό

Παρέμβαση ΗΠΑ για το Σκοπιανό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημόσια παραδοχή, εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η επίλυση του προβλήματος με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, συνιστά ένα νέο στοιχείο που εκτιμάται ότι θα έχει τον αντίκτυπό του στην εξελισσόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να επιλυθεί (το θέμα αυτό) αν η Μακεδονία πρόκειται ποτέ να προχωρήσει περισσότερο στην οδό της ένταξης στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Σον Μακόρμακ, για να προσθέσει πάντως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι το μόνο «αγκάθι» για την ΠΓΔΜ: «Δεν είναι μόνο το θέμα αυτό. Υπάρχει και ένας αριθμός άλλων θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν φθάσουμε εγγύτερα στην ένταξη», είπε.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αμερικανική παρέμβαση έχει αναμφισβήτητη σημασία, ανεξάρτητα από το εάν συνιστά πίεση ώστε να επιδείξει η ηγεσία της ΠΓΔΜ μεγαλύτερη ευελιξία, δεδομένου ότι η ελληνική στάση έχει χαρακτηριστεί «εποικοδομητική» ή αν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της αμερικανικής διπλωματίας για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, υπό το βάρος των εξελίξεων που δρομολογούνται στο Κόσοβο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών, ήταν ο κ. Μακόρμακ που δήλωνε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τη «Μακεδονία» το ζήτημα της ενταξιακής της προοπτικής στο ΝΑΤΟ, η οποία πιθανολογείται ότι θα κριθεί το επόμενο έτος. Εκείνη η τοποθέτησή του είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τα Σκόπια, η ηγεσία των οποίων θεωρούσε ότι η Ελλάδα απομονωνόταν ακόμη περισσότερο. «Τώρα, το θέμα βρίσκεται στα Ηνωμένα Εθνη και πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το πώς θα αναφέρεται η Μακεδονία στον ΟΗΕ», προσθέτει στην τελευταία δήλωσή του ο κ. Μακόρμακ.

Ως γνωστόν, ο ειδικός μεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς επισκέφθηκε πρόσφατα τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, να έχει κάποια καινούργια πρόταση – εισήγηση στις αποσκευές του. Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να μετονομάσει το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας σε «Μέγας Αλέξανδρος», γεγονός το οποίο προκάλεσε όχι μόνο την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και αρνητικά σχόλια διπλωματών δυτικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επαναδιατύπωσε τη θέση της χώρας μας ότι θα πρέπει τα Σκόπια να επιδείξουν εποικοδομητική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνει με έμφαση η Αθήνα, θα ενισχύσει καθοριστικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα είναι επωφελής για την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εάν ποτέ φθάσουμε στο σημείο να κριθεί η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να ενταχθεί η ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή