Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές επίκεινται στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, με κυρίαρχη εκείνη που καταργεί τους γραπτούς διαγωνισμούς και προβλέπει την εφαρμογή, για πρώτη φορά το καλοκαίρι, του τεστ δεξιοτήτων. Το τεστ θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν οι εκπαιδευτικοί και θα έχει στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας των προσλήψεων.

Το νέο σύστημα προβλέπει την υποβολή των υποψηφίων σε δοκιμασία πολλαπλών επιλογών με 100 έως 120 ερωτήματα. Οι υποψήφιοι θα βαθμολογούνται μέσω ειδικού συστήματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς να παρεμβαίνει βαθμολογητής. Στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη βαθμολογία ως βάση για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, με το σύστημα των μορίων. Ο βαθμός θα μετράει σημαντικά αφού θα δίνει το 25% της συνολικής βαθμολογίας. Με αυτήν τη «βάση» οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν σε όσους διαγωνισμούς επιθυμούν για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης υπολογίζει, όπως είπε, στο νέο σύστημα, χαρακτήριζοντάς το αντικειμενικό, αλλά και ευέλικτο σε ό, τι αφορά τους χρόνους βαθμολόγησης και έκδοσης αποτελεσμάτων. Ο κ. Βέης απέδωσε τις καθυστερήσεις στο μεγάλο πλήθος υποψηφιοτήτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ίδιοι υποψήφιοι υποβάλλουν παράλληλα αιτήσεις σε πολλούς διαγωνισμούς (έως και 20 μέσα στο ίδιο έτος) που επιβαρύνουν χρονικά όλα τα στάδια διεξαγωγής της διαδικασίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με την ηλεκτρονική καταγραφή των τυπικών προσόντων, τίτλων σπουδών κ. λπ. των υποψηφίων, ώστε να αναζητούνται από το ΑΣΕΠ και να μην απαιτείται να προσκομίζονται τα δικαιολογητικά κάθε φορά.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ διατύπωσε επίσης τον προβληματισμό του και για τις ποσοστώσεις, τα ποσοστά δηλαδή συμμετοχής ειδικών κατηγοριών, όπως οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, παλιννοστούντες, ΑΜΕΑ στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Αναγνώρισε μεν τους κοινωνικούς λόγους που τις επιβάλλουν, επισήμανε, όμως, πρακτικά, τεχνικής φύσεως προβλήματα στην κατανομή των θέσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Η εφαρμογή των ποσοστώσεων είναι ένας περίεργος αλγόριθμος», επισήμανε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε ένα ΚΕΠ το ποσοστό των ειδικών κατηγοριών έφθασε το 80% των υποψηφίων. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί, όπως εξήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή, για τους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, νέα ποσόστωση, της τάξης του 5‰, για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο πρόεδρος είπε για το θέμα αυτό ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Σε ό, τι αφορά τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών, ο κ. Βέης τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν περί τα τέλη Μαΐου, με προτεραιότητα στους κλάδους μαθηματικών, φυσικών, φιλόλογων και δασκάλων. Στα δύο τερματικά του υπουργείου Παιδείας, διορθώνονται περί τις 3.000 γραπτά ανά ώρα! Σημειώνεται επίσης, ότι έως τις 12 Μαρτίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα για τις 250 θέσεις οδηγών στην ΕΘΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή