Θερμή υποδοχή του Κάρολου Παπούλια στο Κρεμλίνο

Θερμή υποδοχή του Κάρολου Παπούλια στο Κρεμλίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στη Μόσχα και τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας αναπτύσσονται με δυναμισμό στην οικονομία, τον ανθρωπιστικό τομέα, τη στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Πούτιν, υποδεχόμενος χθες τον κ. Παπούλια στο Κρεμλίνο. Εσπευσε δε αμέσως να διαλύσει τις όποιες υπόνοιες για «σύννεφα» στις διμερείς σχέσεις, λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχουμε ανεπτυγμένες σχέσεις στον αρκετά ευαίσθητο χώρο της τεχνικής και στρατιωτικής συνεργασίας, που είναι τομέας όχι μόνο οικονομικής συνεργασίας, αλλά εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

«Μεταξύ των χωρών μας δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει εγκάρδια συνεννόηση και θέληση οι σχέσεις να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία», ανταπάντησε ο κ. Παπούλιας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων διήρκησε περίπου δύο ώρες, αντί της μίας, που είχε προγραμματιστεί και εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ακολούθησε η συνάντηση των αντιπροσωπειών και η υπογραφή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2007-2009 από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ολο το φάσμα των διμερών θεμάτων και τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα συζητήθηκαν στις συναντήσεις. Το κλίμα στις δηλώσεις αμέσως μετά προϊδεάζει για αυτό που ο κ. Πούτιν ονόμασε «δυναμικότητα στον ρωσο-ελληνικό διάλογο». Στα διμερή θέματα, το ενεργειακό ήταν αυτό που κυριάρχησε, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη.

«Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού είναι κορυφαία στιγμή για τις διμερείς σχέσεις», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

Οσον αφορά τα διεθνή θέματα, τόσο μεταξύ των κ. Πούτιν-Παπούλια, όσο και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, συζητήθηκαν το θέμα του Κοσόβου, με κοινή θέση την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Πάντως, το κλίμα από ρωσικής πλευράς δείχνει ότι σε περίπτωση που το θέμα προχωρήσει ως έχει με βάση το σχέδιο Αχτισαάρι, η Ρωσία θα κινηθεί στη λογική του βέτο. Για το Κυπριακό διατυπώθηκε προβληματισμός για τη στασιμότητα στη διαδικασία της 7ης Ιουλίου. Τέλος, από την ελληνική αντιπροσωπεία έγινε ενημέρωση και για τις ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Μέσα από το Κοινό Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη, εξειδικεύονται τα βήματα ενδυνάμωσης της συνεργασίας την επόμενη διετία σε μια σειρά από τομείς. Οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν χθες, με τις διμερείς συναντήσεις των υπουργών Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη και Τουρισμού κ. Φ. Πετραλιά με τους ομολόγους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή