Ξεκινάει η εξέταση «ύποπτων» προσώπων για τα ομόλογα

Ξεκινάει η εξέταση «ύποπτων» προσώπων για τα ομόλογα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποστολή 25 κλήσεων σε πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των ομολόγων ξεκινάει σήμερα η διαδικασία εξέτασης υπόπτων που ελέγχονται για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Οι εισαγγελείς Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία λήψης μαρτυρικών καταθέσεων και σήμερα αρχίχουν να αποστέλλουν κλήσεις σε πρόσωπα που φέρονται να είχαν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες έκδοσης αλλά και αγοραπωλησίας των ομολόγων και θεωρούνται ύποπτα να έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις, όπως απάτη, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή. Ο συνολικός αριθμός των κλήσεων αναμένεται να φτάσει τις 25, αν και όπως χαρακτηριστικά σημείωνε αρμόδια πηγή «ο κατάλογος των υπόπτων δεν αποκλείεται να διευρυνθεί στην εξέλιξη της διαδικασίας».

Από τους πρώτους που θα λάβουν κλήση προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου εκτιμάται ότι θα είναι οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κ. Θεόδωρος και Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Αποστολίδης, υπεύθυνοι άλλων χρηματιστηριακών εταιρειών που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ομολόγων, όπως η Artion, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, μέλη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων στα οποία κατέληξαν τα ομόλογα, υπεύθυνοι, αλλά και ο εκπρόσωπος της North Asset Management κ. Γ. Παπαμαρκάκης, ενώ με την ιδιότητα του υπόπτου πιθανολογείται ότι θα κληθούν και εκπρόσωποι τραπεζών όπως η Proton Bank, η Μarfin και η γερμανική Ηypo, μέσω των οποίων έγιναν αγοραπωλησίες ομολόγων. Περαιτέρω, δεν αποκλείεται, τελικώς, ως ύποπτοι να κληθούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και στελέχη ή υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων που θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι θα περιλαμβάνονται τελικώς και 4-5 πρόσωπα που ήδη έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας με την ιδιότητα του μάρτυρα. Σε αυτούς πιθανολογείται ότι θα συγκαταλέγονται τα στελέχη της J. P. Morgan X. Αδαμόπουλος και Μ. Σαββίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ Π. Καραδήμα.

Οι πρώτοι ύποπτοι αναμένεται να διαβούν το γραφείο των δύο εισαγγελέων Εφετών τη Δευτέρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι από το σύνολο των κλητευθέντων θα ζητηθούν προθεσμίες προκειμένου να ενημερωθούν επί των στοιχείων δικογραφίας. Εν συνεχεία αφού οι δύο εισαγγελείς ολοκληρώσουν τη λήψη των καταθέσεων, συνεκτιμώντας τα λοιπά στοιχεία της δικογραφίας, θα απαγγείλουν κατηγορίες κατά όσων εμπλεκομένων υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν χθες οτι «οι ύποπτοι δεν θα καταστούν απαραίτητα, στο σύνολό τους, κατηγορούμενοι».

Οι δύο εισαγγελείς -παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τα πορίσματα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση, από την Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος- δύνανται να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της έρευνας, που είναι η λήψη καταθέσεων από υπόπτους.. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα πορίσματα θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου οι δύο εισαγγελείς να προβούν στην απαγγελία κατηγοριών στο τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή