Η νέα κρίση και η στάση του Αμμάν

Η νέα κρίση και η στάση του Αμμάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το βράδυ της 12ης Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας αποφάσισε την άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου. Η κίνηση του Αμμάν προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Μόλις δύο 24ωρα πριν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ιορδανό ομόλογό της, Αμπντούλ Ιλάχ Χαντίμπ, είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε ικανό περιθώριο χρόνου για παρέμβασή της. Ωστόσο, όπως σημειώνουν Ιορδανοί αξιωματούχοι, ο κ. Χαντίμπ πιθανότατα δεν μετέφερε στην κ. Μπακογιάννη τις ακριβείς εντολές της κυβέρνησής του, οπότε σήμερα τελεί υπό προθεσμία. Πάντως, στελέχη του ΥΠΕΞ που παρακολουθούν το θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν αιφνιδιάστηκαν. Γνώριζαν εδώ και αρκετούς μήνες την ενόχληση του Αμμάν εξαιτίας της στάσης του κ. Θεόφιλου. Ο Πατριάρχης απέφευγε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Μετά τους πρώτους μήνες της εκλογής του, η Ιορδανία άρχισε να θέτει το ζήτημα στον κ. Θεόφιλο αλλά και σε διπλωματικούς παράγοντες της χώρας μας. «Οταν είδαμε ότι δεν τηρούσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεών του, ζητήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει. Διαρκώς ζητούσε παράταση μερικών εβδομάδων, αλλά δεν αναλάμβανε καμία πρωτοβουλία» σημειώνει Ιορδανός υπουργός και προσθέτει: «Ενημερώσαμε την Αθήνα και ζητήσαμε την παρέμβασή της, αλλά και πάλι ο Πατριάρχης έδειξε να μη λαμβάνει υπόψη του τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει εγγράφως τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την εκλογή του».

Τον περασμένο Μάρτιο, κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κασσίμη στην Ιορδανία, η θέση των ανακτόρων ήταν σαφής. «Εάν έως την 1η Μαΐου ο Πατριάρχης δεν παραδώσει αναλυτική κατάσταση των ακινήτων και δεν ξεκινήσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του, θα αρθεί η αναγνώρισή του». Ο κ. Θεόφιλος, ωστόσο, φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση να καταγράψει την πατριαρχική περιουσία. Σήμερα η επικοινωνία Θεόφιλου – Ιορδανίας γίνεται, κατόπιν αποφάσεως της κυβέρνησης, μέσω του μητροπολίτη κ. Βενέδικτου. Στον Πατριάρχη κοινοποιήθηκε η απόφαση άρσης της αναγνώρισής του καίτοι αυτή δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τον βασιλιά.

Για το Αμμάν ο κ. Θεόφιλος θεωρείται πλέον μη αξιόπιστος συνομιλητής. Η στάση του συνδέεται με την εκκρεμότητα της αναγνώρισής του από το Ισραήλ. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως «δεν θέλουμε να γεμίσουμε περιφερόμενους πρώην πατριάρχες. Ακόμα και σήμερα έχει την ευκαιρία να επανορθώσει». Επαναλαμβάνουν, δε, πως δεν τίθεται ζήτημα «αραβοποίησης» του Πατριαρχείου. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελληνική παρουσία αλλά με τον κ. Θεόφιλο», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει: «Θα περιμένουμε και την επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, με την ελπίδα ότι θα φέρει μαζί της συγκεκριμένη πρόταση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε».

Σε αυτό προσβλέπουν και οι Παλαιστίνιοι, προκειμένου να μη χρειαστεί να έρθουν σε δύσκολη θέση έναντι της Αθήνας. Ο κ. Θεόφιλος, πάντως, μοιάζει να θεωρεί βέβαιη τη στήριξη της Αθήνας, ενώ δηλώνει στους συνομιλητές του την πεποίθησή του πως η Ιορδανία δεν θα φτάσει τελικώς στα άκρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή