Πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας

Πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αμέσως μετά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Κρεμλίνο προς τιμήν του ο κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και η κ. Μαίη Παπούλια εξέφρασαν την επιθυμία να περπατήσουν στην Κόκκινη Πλατεία. Η επιθυμία τους προκάλεσε αρκετή αναστάτωση στο προσωπικό ασφαλείας του Κρεμλίνου, τελικά όμως ικανοποιήθηκε. Στη διάρκεια του περιπάτου, ο κ. Παπούλιας είδε ένα όμορφο καφέ και θέλησε να καθίσει εκεί για λίγο μαζί με τη σύζυγό του. Αν η επιθυμία για βόλτα προκάλεσε αναστάτωση, το νέο αίτημα έφερε τη συνοδεία ασφαλείας στα πρόθυρα κρίσης. Επειτα από μια μικρή σύσκεψη και συνεννοήσεις με τους ανωτέρους τους μέσω ενδοεπικοινωνίας, οι άνδρες της ασφάλειας του Κρεμλίνου εξήγησαν στον κ. Παπούλια ότι ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν το αίτημά του, ωστόσο θεωρούσαν ότι για τα δεδομένα σχεδιασμού ασφαλείας τόσο υψηλού επισκέπτη ήταν πολύ παρακινδυνευμένο. Πιθανότατα ήταν η πρώτη φορά που βρίσκονταν μπροστά σε ανάλογο αίτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να τους φέρει σε δύσκολη θέση και δεν κάθισε τελικά για καφέ στην Κόκκινη Πλατεία.

Η βόλτα του κ. Παπούλια στην Κόκκινη Πλατεία αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πόσο οικεία αισθάνθηκε στη Μόσχα από την υποδοχή που του έγινε, από το κλίμα που επικράτησε σε όλες τις συναντήσεις του, αλλά και το πόσο ευχαριστημένος ένιωσε από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, που αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως θετικά. Στελέχη της ελληνικής αποστολής στη Ρωσία ανέφεραν ότι ο κ. Παπούλιας αισθάνεται ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα αυτή, που καλλιεργήθηκαν σε μια πορεία πολλών ετών, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Νέα δυναμική

Ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης, τα ίδια στελέχη τα αξιολογούν κάτι περισσότερο από θετικά, καθώς επισημαίνουν ότι θέτουν μια νέα δυναμική για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα μπορούσαν το προσεχές διάστημα να διαμορφωθούν όπως ήταν πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε διπλωματικό στέλεχος. Η συγκυρία φαίνεται ότι ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Σε μια εποχή που οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, η συμμετοχή της χώρας μας και στους δύο οργανισμούς καθιστά τη σχέση των δύο χωρών ακόμα πιο σημαντική. Η αναφορά του κ. Παπούλια στην ισχύ της Ρωσίας και στη σημασία εδραίωσης σχέσεων με την Ε.Ε., στην κατανόηση των ανησυχιών της και στην προσπάθεια συναίνεσης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, αποτυπώνει τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην προσπάθεια για αποκατάσταση των λεπτών ισορροπιών.

Η αναφορά του κ. Πούτιν, ότι θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στον τομέα της ενέργειας, αξιολογείται ως βαρύνουσας σημασίας. Οπως επισημαίνεται, καθίσταται πλέον βέβαιο ότι η Ρωσία θέλει να αξιοποιήσει εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς των ενεργειακών της πόρων προς τις αγορές, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη και να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις μιας χώρας. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ρωσία αποφάσισε να «απεξαρτηθεί» όσον αφορά τη μεταφορά ενέργειας, από τις «διαδρομές» μέσω Τουρκίας (ήδη διέρχονται από εκεί τρεις αγωγοί). Η γεωγραφική θέση της χώρας μας ήταν φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς στη νέα ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί, ενώ οι παραδοσιακά καλές σχέσεις διευκόλυναν την προσέγγιση. Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, που χαρακτηρίζεται «στρατηγικής σημασίας» τόσο από ελληνικής όσο και από ρωσικής πλευράς, εκτιμάται πως είναι η αρχή μιας συνεργασίας, που μπορεί να αναπτυχθεί ποικιλοτρόπως.

Αγωγός φυσικού αερίου

Ηδη, στη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, κ. Μιχαήλ Φραντκόφ, επαναδιατυπώθηκε η πρόταση για κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα είναι παράλληλος με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, πρόταση που από ελληνικής πλευράς αντιμετωπίζεται θετικά. Πέραν της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία συνοδεύθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ομάδα επιχειρηματιών, ενώ εγκαινιάσθηκε η λειτουργία Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, στις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων, που θεωρούνται περιορισμένες. Από ελληνικής πλευράς στον συγκεκριμένο τομέα εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον. Στην κατεύθυνση αυτή, μελετάται η διαμόρφωση από ελληνικές επιχειρήσεις μηχανισμού προβολής και προώθησης προϊόντων της χώρας μας.

Στην ίδια βάση τοποθετείται το ενδιαφέρον για ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού. Τον προηγούμενο χρόνο, η Ελλάδα δέχθηκε 250.000 τουρίστες από τη Ρωσία, αριθμός που θεωρείται πολύ μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Και πάλι σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση μιας μεσαίας τάξης, εισοδηματικά ενισχυμένης, εκτιμάται πως η αγορά της Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή