Τα 10 πακέτα παροχών της κυβέρνησης

Τα 10 πακέτα παροχών της κυβέρνησης

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γνωστό τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου «τραπεζάκια έξω» θυμίζει ήδη η πολιτική σκηνή, κι ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμη ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Η γενικευμένη αίσθηση πως οι κάλπες είναι προ των πυλών πυροδοτεί ευθεία, μετωπική και εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και πλειοδοσία δηλώσεων και υποσχέσεων, οι οποίες στοχεύουν να καταστήσουν ελκυστικότερα τα προεκλογικά προγράμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο με ένα πλούσιο πακέτο παροχών, το οποίο περιλαμβάνει σειρά εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροελαφρύνσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε επίπεδο κορυφής επιδιώκεται η προεκλογική πρόταση της Ν.Δ. να λειτουργήσει μεν ως σοβαρό κίνητρο για την απόσπαση ψήφων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να ακυρώνει στην πράξη την ουσία, αλλά και τη ρητορική που ακολούθησε το κυβερνών κόμμα μέχρι την «απελευθέρωση» της οικονομίας από την κοινοτική επιτήρηση. Το πρόβλημα είναι ότι η οδηγία αυτή δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από πολλά στελέχη -κυβερνητικά και κομματικά- που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα ως βασιλικότεροι του βασιλέως, ανεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών των πολιτών σε δυσθεώρητα και μη ρεαλιστικά ύψη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, στοχεύει περισσότερο στην είσπραξη της φθοράς που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα και λιγότερο στις προτάσεις που θα καταθέσει.

Στον προεκλογικό αγώνα έχουν εισέλθει σχεδόν όλα τα υπουργεία, τα οποία ετοιμάζουν τις προτάσεις, που θα περιλαμβάνονται κατά τομείς ευθύνης στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. – τις βασικές πτυχές του οποίου θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, που ξεκινούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι οι σημαντικότερες προτάσεις που θα ανακοινωθούν είναι οι εξής:

1 Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Οι νέες αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θεωρούνται αναγκαίες εν όψει και των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2008 και οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά μέσον όρο 25%-30%.

Με βάση την πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,05% έως 0,10% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται, για τις κατοικίες να επιβληθεί ο συντελεστής 0,10%, ενώ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και τα αγροτεμάχια να επιβληθεί ο συντελεστής 0,05%.

Οι φόροι που θα αντικατασταθούν είναι οι εξής: α) Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ΦΜΑΠ, β) φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος σήμερα εισπράττεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων, γ) το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε όλες τις κατοικίες, δ) ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται στα ενοίκια, καθώς και στα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση και ε) ο φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.

2 Καταπολέμηση της φτώχειας. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα περιλαμβάνουν χορήγηση του «επιδόματος φτώχειας» ύψους 1.000 ευρώ σε ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες που δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

3 Κατώτατη μηνιαία εθνική σύνταξη. Θα χορηγηθεί σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονεϊκές οικογένειες. Σ’ αυτήν θα ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ, που χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι έχει προγραμματιστεί άμεσα αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ και από 1ης Ιανουαρίου 2008 θα αυξηθεί κατά 35 ευρώ επιπλέον.

4Πολυτεκνικό επίδομα σε τρίτεκνους. Το πολυτεκνικό επίδομα θα επεκταθεί και στις 150.000 οικογένειες με τρία παιδιά. Κάθε μητέρα με τρία παιδιά ηλικίας μέχρι 23 ετών, τα οποία είναι άγαμα, θα λαμβάνει από το επόμενο έτος το πολυτεκνικό επίδομα το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 39,95 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, δηλαδή 119,85 ευρώ συνολικά. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται πέραν του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος για το τρίτο παιδί, το οποίο ανέρχεται στα 159,82 ευρώ το μήνα και χορηγείται μέχρι το τρίτο παιδί να συμπληρώσει το έκτο έτος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μία τρίτεκνη μητέρα της οποίας το τρίτο παιδί έχει ηλικία μικρότερη των έξι ετών, θα λαμβάνει από το 2008 συνολικά 279,67 ευρώ το μήνα, από 119,85 ευρώ που λαμβάνει σήμερα, μόνο για το τρίτο παιδί.

5 Επαναφορά των αποδείξεων. Θα επανέλθει το μέτρο των αποδείξεων ως κίνητρο για φορολογική έκπτωση 40% της δαπάνης από συνεργεία, υδραυλικούς κ.λπ.

6 Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το μέτρο αυτό συνδέεται με την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης των εισοδημάτων Α.Ε., Ο.Ε. και φυσικών προσώπων.

7 Αύξηση αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ. Από φέτος αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ που ίσχυε για τα περσινά εισοδήματα.

8 Αύξηση στις αγροτικές συντάξεις. Θα αυξηθεί από φέτος κατά 50 ευρώ και επιπλέον 50 ευρώ του χρόνου.

Οι αυξήσεις στους μισθωτούς και τους λοιπούς συνταξιούχους δεν αναμένεται να διαμορφωθούν ούτε το 2008 αρκετά υψηλότερα από τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται γύρω στο 3%. Η εισοδηματική ενίσχυση θα έχει κυρίως τη μορφή επιδομάτων.

9 2.250 προσλήψεις. Ηδη έχουν εγκριθεί τον Μάιο από το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις διαφόρων περιφερειών για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού 2.250 ατόμων στο επόμενο διάστημα.

10 Διευκολύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Θα περιοριστούν οι περιπτώσεις στις οποίες θα προβλέπεται η πλήρης απόρριψη των βιβλίων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών από τις ΔΟΥ, δηλαδή ο χαρακτηρισμός τους ως ανακριβών, που έχει αποτέλεσμα την επιβολή φόρου επί προσαυξημένων τεκμαρτών καθαρών κερδών.

Ενέργεια

Ειδική αναφορά στις ενεργειακές εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών, που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο συνομιλητή του Κρεμλίνου, αναμένεται να κάνει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής. Οι προσωπικές συναντήσεις του ιδίου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την προώθηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι σημαντικές εξελίξεις γύρω από το έργο που καθιστά τη χώρα μέλος του παγκόσμιου ενεργειακού κλαμπ, έχουν ήδη καταγραφεί ως μια αδιαμφισβήτηση αποτελεσματική εθνική πολιτική στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί τόσο στην υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αλλά και στη σύσταση της διεθνούς εταιρείας κατασκευής του έργου, που είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο. Μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφεί κατά πάσα πιθανότητα διακρατική συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας και Τουρκίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τριών χωρών με αγωγό φυσικού αερίου. Στις αρχές Ιουλίου, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που εκφράστηκαν για πρώτη φορά από μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, όπως η Edison, η Endesa, Iberdtrola και η ENEL, αλλά και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, που δημιούργησε το νέο πλαίσιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχοι και αποτίμηση του κυβερνητικού έργου

Προετοιμάζονται για μετά τις εκλογές…

1. Συνταγματική μεταρρύθμιση.

2. Μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή

της χώρας.

3. Μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση.

Βρίσκονται σε εξέλιξη….

1. Κατάρτιση χωροταξικών σχεδίων.

2. Αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα.

3. Νέο πλαίσιο για τις ανώνυμες

εταιρείες.

4. Θέσπιση ηλεκτρονικών διαδικασιών

στις προμήθειες του Δημοσίου.

5. Δημιουργία Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Τι έγινε μέχρι τώρα…

1. Φορολογική μεταρρύθμιση.

2. Πλαίσιο για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

3. Αναπτυξιακός νόμος.

4. Μεταρρύθμιση στη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

5. Ασφαλιστικό των τραπεζών.

6. Απελευθέρωση ενεργειακών αγορών.

7. Νέο πλαίσιο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

8. Εμπόριο και λειτουργία καταστημάτων.

9. Απλοποιημένες διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων.

10. Αξιολόγηση στον χώρο της Παιδείας.

11. Πλαίσιο αναβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου.

12. Κώδικας δήμων και κοινοτήτων.

13. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

14. Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

15. Προώθηση ανοικτών ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ανάθεση έργων του Δημοσίου.

16. Νέο πλαίσιο αξιοποίησης κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή