«Ούτε ένα κομμάτι γης, σε κανέναν!»

«Ούτε ένα κομμάτι γης, σε κανέναν!»

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην οριστική άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων εμφανίζεται η Ιορδανία στην περίπτωση που ο κ. Θεόφιλος δεν προχωρήσει το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε εγγράφως έναντι του Χασεμιτικού Βασιλείου πριν από την εκλογή του, το 2005. Μία από τις δεσμεύσεις που το Αμμάν επιμένει να εκπληρωθεί άμεσα αφορά την καταγραφή της περιουσίας του Πατριαρχείου. Ωστόσο, η «απροθυμία» του κ. Θεοφίλου να την πραγματοποιήσει, σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών για νέες εκμισθώσεις πατριαρχικών ακινήτων στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, κινεί τις υποψίες της Ιορδανίας. Το ενδιαφέρον του Χασεμιτικού Βασιλείου για το κρίσιμο αυτό ζήτημα αποτυπώνεται και στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο πρίγκιπας Γκάζι, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του Πατριαρχείου.

«Το μοναδικό ζήτημα που θέσαμε με κάθε τρόπο στον σημερινό Πατριάρχη είναι τα ακίνητα της Ιερουσαλήμ. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο ίδιος και ο δικηγόρος του έχουν κάνει σειρά συμφωνιών, όπως και ο προηγούμενος Πατριάρχης. Αυτό είναι το ζήτημα και κανένα άλλο. Αν αυτό ξεκαθαριστεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους» υπογραμμίζει ο εξάδελφος και σύμβουλος του βασιλιά Αμπντάλα επί θρησκευτικών ζητημάτων.

«Να γίνει η καταγραφή της περιουσίας»

«Η μόνη απαίτηση που πάντοτε είχαμε από τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο ήταν να μη δώσει ούτε ένα κομμάτι γης από την περιουσία που διαθέτει το Πατριαρχείο στα 0,9 τ.χλμ. της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων σε μουσουλμάνους, εβραίους ή ετερόδοξους χριστιανούς. Σε κανέναν!» επισημαίνει ο πρίγκιπας Γκάζι και διευκρινίζει τους λόγους για τη θέση αυτή: «Οποιαδήποτε μεταβολή του σημερινού καθεστώτος της Παλαιάς Πόλης επηρεάζει το τελικό status quo των Ιεροσολύμων, που θα προκύψει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Δημιουργεί τετελεσμένα και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αράβων και Ισραηλινών».

Αποφεύγει ο κ. Θεόφιλος

Μέχρι σήμερα ο κ. Θεόφιλος αποφεύγει συστηματικά να προχωρήσει στην καταγραφή της περιουσίας του Πατριαρχείου. Υποστηρίζει ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, αφού η οικονομική υπηρεσία του Πατριαρχείου σφραγίσθηκε το 2005 από την ισραηλινή αστυνομία μετά τα επεισόδια μεταξύ αγιοταφιτών και συνεργατών του κ. Ειρηναίου. Οι πληροφορίες, ωστόσο, που έφτασαν στην ιορδανική κυβέρνηση, εμφανίζουν τον δικηγόρο Ράμι Μούγραμπι, στενό συνεργάτη του Πατριάρχη, να έχει συνάψει συμφωνίες μίσθωσης ακινήτων και μάλιστα στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Παρά τα συνεχή μηνύματα του Αμμάν προς τον κ. Θεόφιλο να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη δέσμευσή του -αλλά και τις υπόλοιπες-, ο Πατριάρχης φάνηκε να τα αγνοεί.

«Το μοναδικό ζήτημα που θέσαμε με κάθε τρόπο στον σημερινό Πατριάρχη είναι τα ακίνητα της Ιερουσαλήμ. Τι συμβαίνει με τα ακίνητα του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα. Γνωρίζει πολύ καλά το ενδιαφέρον μας, όπως το γνωρίζουν πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, που ενημέρωσα προσωπικά ο ίδιος. Υπάρχει έντονη φημολογία, πολλοί υποστηρίζουν πως ο ίδιος και ο δικηγόρος του έχουν κάνει σειρά συμφωνιών όπως και ο προηγούμενος Πατριάρχης. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Από εκεί και πέρα δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά της Εκκλησίας», σημειώνει ο χασεμίτης πρίγκιπας και επισημαίνει: «Είναι ένα πολιτικό ζήτημα και επειδή είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα των Αράβων ορθοδόξων χριστιανών, θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι το μείζον θέμα και κανένα άλλο. Αν αυτό ξεκαθαριστεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους».

Το Μεικτό Συμβούλιο

Η προσεκτική διαχείριση των πατριαρχικών ακινήτων, στο πλαίσιο της ευαίσθητης πολιτικά Μέσης Ανατολής, συνδέεται και με μιαν άλλη δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά ο κ. Θεόφιλος και την οποία όφειλε να εκπληρώσει μέσα σε ένα μήνα από την ενθρόνισή του, τον Νοέμβριο του 2005. Είναι το Μεικτό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ εκπρόσωποι από το παλαιστινιακό και ιορδανικό ποίμνιο, οι οποίοι από κοινού με τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο παρακολουθούν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ομως, η συνεχής αναβολή της σύγκλησής του από τον κ. Θεόφιλο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ιορδανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, τα ανάκτορα έχουν ενοχληθεί και από τη στάση ορισμένων συνεργατών του κ. Θεόφιλου, οι οποίοι ισχυρίζονται πως πίσω από την κρίση που έχει ξεσπάσει κρύβεται ο πρίγκιπας Γκάζι. Τον κατηγορούν μάλιστα πως εποφθαλμιά μια πατριαρχική έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στο σημείο του βαπτίσματος του Χριστού, στον Ιορδάνη, με σκοπό να κτίσει ξενοδοχεία κατόπιν συμφωνίας που δήθεν έκανε με τη Ρωσία. Παραλείπουν, ωστόσο, να αναφέρουν ότι η έκταση αυτή και η ευρύτερη περιοχή που καλύπτει 10.000 στρέμματα κηρύχθηκε με πρωτοβουλία του πρίγκιπα προστατευόμενη περιοχή, ιδιαίτερης θρησκευτικής και οικολογικής σημασίας.

Για τα ξενοδοχεία

«Προστατεύουμε τους χριστιανικούς άγιους τόπους, όπως κάναμε πάντοτε, με κάθε τρόπο. Οχι μόνο δεν παίρνουμε, αλλά δίνουμε επιπλέον εκτάσεις στην Εκκλησία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την καταστροφή ή την αποϊεροποίησή τους από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα», σημειώνει ο πρίγκιπας και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε όλοι οι χριστιανοί να έρχονται στον τόπο του βαπτίσματος του Χριστού, αλλά προστατεύουμε τα δικαιώματα των 300.000 Αράβων ορθοδόξων που είναι το ποίμνιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και γι’ αυτό επιτρέψαμε μόνο σε αυτό να ανεγείρει ναό, αφού η περιοχή βρίσκεται στην πνευματική δικαιοδοσία του. Σας διαβεβαιώνω ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να ανεγερθούν ξενοδοχεία ούτε εντός ούτε εκτός αυτού του ιερού τόπου, και δεν πρόκειται να κατασκευαστούν ή να υπάρξει άλλη εμπορική δραστηριότητα. Είναι εντελώς λανθασμένα όσα ακούγονται, είναι ύποπτα και προκαλώ εκείνους που τα ισχυρίζονται να πάνε στον Ναό της Αναστάσεως να ορκιστούν για την αλήθεια των λόγων τους και εάν πιστεύουν ότι έχω κάνει παρανομίες σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, να με κατηγορήσουν ενώπιον του Τάφου του Χριστού. Τους προκαλώ να το κάνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή