«Τακτικός ελιγμός» από Τσερβενκόφκσι

«Τακτικός ελιγμός» από Τσερβενκόφκσι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανώφελο τακτικισμό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι με τη δήλωσή του ο κ. Τσερβενκόφσκι «εμφανίζεται να δίνει κάτι, χωρίς να δίνει τίποτα». Οπως εξηγούν, η δυνατότητα να ενταχθούν τα Σκόπια σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία τους προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία. Ωστόσο, τελικός στόχος της συμφωνίας είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά των Σκοπίων όχι μόνο δεν έχουν γίνει βήματα προσέγγισης προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υιοθετείται στάση αδιαλλαξίας και τακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας, μέσω των οποίων στην ουσία αμφισβητείται η συμφωνία. Στις αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπίων αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης Νέων.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αισθάνονται έντονη πίεση από το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο από ελληνικής πλευράς στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Στις δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος οροθέτησε τρεις προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την ομαλή ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας: έμπρακτη πολιτική καλής γειτονίας, διόρθωση και εγκατάλειψη ενεργειών και πολιτικών αλυτρωτικής λογικής και πνεύμα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας στις διαβουλεύσεις για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντ. Μιλόσοσκι, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κριτήριο ένταξης το όνομα και τάχθηκε υπέρ διμερούς λύσης. Προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος ρώτησε τον κ. Μιλόσοσκι «τι γλώσσα μιλούσε ο Αριστοτέλης».Δωρα Αντωνιου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή