Η «Ακρόπολις» αποφάσιζε για το ΤΕΑΔΥ

Η «Ακρόπολις» αποφάσιζε για το ΤΕΑΔΥ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» εμφάνισε εαυτόν καταθέτοντας ως ύποπτος ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης. Κατά πληροφορίες ο κ. Σημαιοφορίδης στην κατάθεσή του (σ.σ. διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες) υποστήριξε ότι παραπλανήθηκε από τους υπευθύνους της «Ακρόπολις» και κυρίως τον αντιπρόεδρο της χρηματιστηριακής κ. Σοφοκλή Πρινιωτάκη, οι οποίοι είχαν τον ρόλο του συμβούλου επενδύσεων του Ταμείου. Την «παντοδυναμία» των υπευθύνων της χρηματιστηριακής εντός του ΤΕΑΔΥ περιέγραψε στην κατάθεσή της ενώπιον του εισαγγελέα και η διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ταμείου κ. Παναγιώτα Καραδήμα, η οποία επίσης κλήθηκε ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν κληθεί να καταθέσουν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Γρηγ. Πεπόνη και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της «Ακρόπολις» κ. Θ. και Σ. Πρινιωτάκης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Αποστολίδης. Οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις» αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

Η κατάθεση του κ. Σημαιοφορίδη ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Κατά πληροφορίες στην πρώτη επαφή που είχε με τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, ο κ. Σημαιοφοριδης φέρεται να αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και να «έδειξε» τους υπευθύνους της «Ακρόπολις», λέγοντας ότι «τον παραπλάνησαν» και ότι «ούτε ο ίδιος ούτε τα λοιπά μέλη της διοίκησης του ταμείου είχαν πρόθεση να ζημιώσουν το ΤΕΑΔΥ».

Αποκαλυπτική για τον ρόλο των υπευθύνων της «Ακρόπολις» -και κυρίως του κ. Σοφοκλή Πρινιωτάκη- στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων του ΤΕΑΔΥ ήταν στην κατάθεσή της η κ. Καραδήμα, η οποία υποστήριξε στον κ. Λιόγα ότι εμφανιζόταν τύποις να εισηγείται αυτά που επί της ουσίας πρότεινε η «Ακρόπολις», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η ίδια δεν είχε εκτελεστική εξουσία και ότι για το ζήτημα έκδοσης των ομολόγων δεν είχε ούτε τυπική ούτε ουσιαστική ευθύνη.

Για τον ρόλο του κ. Σοφ. Πρινιωτάκη υποστήριξε ότι επί της ουσίας εκείνος έκανε τις προτάσεις και εν συνεχεία ο ίδιος έκανε την ουσιαστική εισήγηση επί του θέματος στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. «Στο Δ.Σ. ερχόταν ο ίδιος ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης και έκανε την ουσιαστική εισήγηση επί του θέματος. Οταν αποχωρούσε ο κ. Πρινιωτάκης, εισήγηση έκανε και ο κ. Σημαιοφορίδης. Εγώ κατά τις συνεδριάσεις δεν έπαιρνα καθόλου τον λόγο. Απλώς στο σχετικό πρακτικό που συνετάσσετο εμφανιζόμουν ότι εγώ έκανα την εισήγηση, ενώ τη σχετική εισήγηση την είχε φέρει ο κ. Πρινωτάκης και απλώς αντιγράφετο», ανέφερε η κ. Καραδήμα, η οποία διευκρινίζει ότι ενήμεροι για τις κινήσεις του ταμείου ήταν και η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Απασχόλησης. Για τη συνεδρίαση της 12/10/2006, σημειώνει ότι παραστάθηκαν, τόσο ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης όσο και ο γιος του «έκανε και προφορικά την εισήγησή του και έπειτα αποχώρησε». Εισήγηση έκανε και ο κ. Σημαιοφορίδης για να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση αγοράς του ομολόγου.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης αναφέρει ότι το σχέδιο εντολής του Ταμείου προς την Τραπέζης της Ελλάδος για να γίνει η απαιτούμενη μεταφορά κεφαλαίων το έφερνε ο κ. Πρινιωτάκης και η ίδια το έδινε στη δακτυλογράφο «για να φαίνεται ότι προέρχεται από το δικό μας κομπιούτερ και όχι από του κ. Πρινιωτάκη». H ίδια πάντως υποστηρίζει ότι επί προεδρίας του κ. Σημαιοφορίδη έπαυσε η συνεργασία του Ταμείου με τις τράπεζες και υπήρχε συνεργασία μόνο με την «Ακρόπολις».

Οπως προκύπτει από την κατάθεσή της, το ΤΕΑΔΥ είχε αγοράσει υπερτιμολογημένο ομόλογο κατόπιν εισηγήσεως της «Ακροπολις» και τον Αύγουστο του 2006. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «ο Σημαιοφορίδης μού είχε εκμηστηρευτεί ότι του είχε συστήσει ο Ευγένιος Παπαδόπουλος να τραβήξει το αυτί του Πρινωτάκη γιατί παίρνει μεγάλες προμήθειες…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή