Πεντακομματική Βουλή δείχνουν τα γκάλοπ
Ανάσα από την πίεση των ομολόγων φαίνεται ότι παίρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ταυτόχρονα, παγιώνεται η πιθανότητα οι κάλπες να αναδείξουν πεντακομματική Βουλή, με την είσοδο και του ΛΑΟΣ.
Η πρώτη δημοσκόπηση, της εταιρείας Μetron Analysis για λογαριασμό της «Ημερησίας», δίνει προβάδισμα 1,4 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 33,4%, έναντι 33,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται καθηλωμένο στο 32%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, ο Συνασπισμός 3,6% και το ΛΑΟΣ 4,4%. Η ρευστότητα των μετρήσεων καταδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς το 17% δηλώνει αναποφάσιστο ή προτιμά το λευκό/άκυρο.
Η δεύτερη δημοσκόπηση, της GPO για λογαριασμό του Mega, επιβεβαιώνει τα σενάρια περί πεντακομματικής Βουλής, εκτιμώντας τη δύναμη του ΣΥΝ σε 4,4% και του ΛΑΟΣ σε 4,9%. Το ΚΚΕ εμφανίζεται στο 7,1%, ενώ μειούμενη εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνώσα παράταξη συγκεντρώνει το 35,5% (+ 0,5 από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το ΠΑΣΟΚ το 34,5% (+0,6 αντίστοιχα).
Και στις δύο δημοσκοπήσεις, το ζήτημα των ομολόγων μοιάζει να αγγίζει, όχι όμως και να επιδεινώνει την εικόνα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη Metron, το 44,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, ενώ κατά την GPO το 57% κρίνει αρνητικό τον χειρισμό της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει ο αδιαφιλονίκητος νικητής στη σύγκριση με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής υπερβαίνει την εκλογική δύναμη του κόμματός του, ενώ ο αντίπαλός του δεν πείθει ούτε τους πράσινους ψηφοφόρους. Επίσης ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις θετικές κρίσεις του 46,8% έναντι μόλις 30,1% του κ. Παπανδρέου. Τέλος, η κυβέρνηση διατηρεί έναν πυρήνα (40,3%) πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της.