Πεντακομματική Βουλή δείχνουν τα γκάλοπ

Πεντακομματική Βουλή δείχνουν τα γκάλοπ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσα από την πίεση των ομολόγων φαίνεται ότι παίρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ταυτόχρονα, παγιώνεται η πιθανότητα οι κάλπες να αναδείξουν πεντακομματική Βουλή, με την είσοδο και του ΛΑΟΣ.

Η πρώτη δημοσκόπηση, της εταιρείας Μetron Analysis για λογαριασμό της «Ημερησίας», δίνει προβάδισμα 1,4 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 33,4%, έναντι 33,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται καθηλωμένο στο 32%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, ο Συνασπισμός 3,6% και το ΛΑΟΣ 4,4%. Η ρευστότητα των μετρήσεων καταδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς το 17% δηλώνει αναποφάσιστο ή προτιμά το λευκό/άκυρο.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, της GPO για λογαριασμό του Mega, επιβεβαιώνει τα σενάρια περί πεντακομματικής Βουλής, εκτιμώντας τη δύναμη του ΣΥΝ σε 4,4% και του ΛΑΟΣ σε 4,9%. Το ΚΚΕ εμφανίζεται στο 7,1%, ενώ μειούμενη εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνώσα παράταξη συγκεντρώνει το 35,5% (+ 0,5 από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το ΠΑΣΟΚ το 34,5% (+0,6 αντίστοιχα).

Και στις δύο δημοσκοπήσεις, το ζήτημα των ομολόγων μοιάζει να αγγίζει, όχι όμως και να επιδεινώνει την εικόνα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη Metron, το 44,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, ενώ κατά την GPO το 57% κρίνει αρνητικό τον χειρισμό της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει ο αδιαφιλονίκητος νικητής στη σύγκριση με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής υπερβαίνει την εκλογική δύναμη του κόμματός του, ενώ ο αντίπαλός του δεν πείθει ούτε τους πράσινους ψηφοφόρους. Επίσης ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις θετικές κρίσεις του 46,8% έναντι μόλις 30,1% του κ. Παπανδρέου. Τέλος, η κυβέρνηση διατηρεί έναν πυρήνα (40,3%) πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή