Το Γενικό Λογιστήριο δεν γνώριζε τη διαδρομή του ομολόγου

Το Γενικό Λογιστήριο δεν γνώριζε τη διαδρομή του ομολόγου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ισχυρισμό ότι αγνοούσαν την κατάληξη του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ ανέπτυξαν, ενώπιον του κ. Λιόγα, τρία στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για τους κ. Παναγιώτα Σπυρουλοπούλου, προϊσταμένη της 2ης Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους, Γρηγόριο Φλωράτο, προϊστάμενο του Α΄ τμήματος Συμβατικού της 23ης Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους, και Ελευθέριο Φούκα, γενικό διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού. Στις καταθέσεις τους δηλώνουν ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την J.P. Morgan για την πορεία του ομολόγου, ενώ δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις» είχαν αποφασίσει να επενδύσουν σε αυτό τέσσερις μήνες πριν από την έκδοσή του.

Ενδεικτικά για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ J.P. Morgan και Γενικού Λογιστηρίου για την έκδοση του ομολόγου είναι τα όσα περιγράφονται στην κατάθεση της κ. Σπυρουλοπούλου στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτή, κομβικό σημείο των συζητήσεων ήταν το ομόλογο να είναι μη δημοσιοποιήσιμο και μη διαπραγματεύσιμο καθώς προοριζόταν για αμυντικές δαπάνες. «Στις 6.2.2007 έγινε οριστική διαμόρφωση του κόστους δανεισμού και αποδοχή της πρότασης από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, αφού κρίθηκε ότι ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Η κοινή υπουργική απόφαση για έκδοση του ομολόγου και σύναψη της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων προωθήθηκε και υπεγράφη από τον γ.γ. Γ. Κουρή, τον υφυπουργό κ. Δούκα και τον υπουργό Αμυνας κ. Μεϊμαράκη», αναφέρει. Τον κύκλο των μαρτύρων ενώπιον των δύο εισαγγελέων έκλεισε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής, ο οποίος αφού περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις του Γενικού Λογιστηρίου με την J. P. Morgan, αρνήθηκε ότι γνώριζε την κατάληξη του ομολόγου. Ως προς την πορεία του ομολόγου, ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι, κατά την τράπεζα, θα κατέληγε σε θεσμικό επενδυτή του Λονδίνου. Ο κ. Κουρής αρνήθηκε ότι γνωρίζει τους υπευθύνους της «Ακρόπολις», της J.P. Morgan και της North Asset Management. Παραδέχθηκε μόνο ότι γνωρίζει τον κ. Χαρ. Αδαμόπουλο από την αμερικανική τράπεζα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επαφή, όταν αρχικά είχε απορριφθει η έκδοση του ομολόγου. Κατάθεση στον κ. Λιόγα έδωσαν και τα στελέχη της J. P. Morgan κ. Χαρ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, αλλά και ο αποπεμφθείς ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι στις αρμοδιότητές του δεν ήταν οι επενδύσεις των Ταμείων, αρνήθηκε ότι γνώριζε σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο τον πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ και τους υπευθύνους της «Ακρόπολις». Το σημείο αυτό πάντως έρχεται σε αντιδιαστολή με την κατάθεση της γενικής διευθύντριας του ΤΕΑΔΥ, Παναγ. Καραδήμα, η οποία υποστήριξε ότι ο Αγ. Σημαιοφορίδης τής είχε εκμυστηρευτεί πως ο Ευγ. Παπαδόπουλος τον είχε συμβουλεύσει να τραβήξει το αυτί του Πρινιωτάκη γιατί παίρνει μεγάλες προμήθειες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή