Αντιπαράθεση για τις συμβάσεις επτά ομολόγων, που κατέθεσε στη Βουλή ο Π. Δούκας

Αντιπαράθεση για τις συμβάσεις επτά ομολόγων, που κατέθεσε στη Βουλή ο Π. Δούκας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους βασικούς όρους των συμβάσεων επτά δομημένων ομολόγων του Δημοσίου, που κατέληξαν στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών Ταμείων, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν φωτίζουν την υπόθεση, καθώς δεν συνοδεύονται από τιμολόγηση των ομολόγων, ώστε να διαπιστωθεί εάν κατέληξαν υπερτιμολογημένα στα Ταμεία, τα οποία αγόρασαν τους τίτλους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας και κατά συνέπεια εάν καταβλήθηκαν υπέρογκες προμήθειες.

Τα στοιχεία αφορούν επτά ομόλογα, διάρκειας 15 έως 20 ετών, συνολικής αξίας 1,53 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2006 από τον ΟΔΔΗΧ. Ολα έχουν την ίδια περίπου δομή. Δηλαδή, έχουν καθορισμένο επιτόκιο για τα πρώτα 2 – 3 χρόνια, που ποικίλλει από 5% έως 8%, ενώ στη συνέχεια η απόδοσή τους διαμορφώνεται με βάση διαφορές επιτοκίων και κυρίως τη διαφορά του 10ετούς επιτοκίου swap του ευρώ μείον το αντίστοιχο 2ετές επιτόκιο. Επίσης, και τα επτά ομόλογα συνοδεύονται από συμβάσεις swaps με τις οποίες το επιτόκιο για το Δημόσιο διαμορφώνεται με βάση το Euribor αυξημένο ή μειωμένο κατά κάποιες μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι τέτοια δομή είχε και το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, την επαναγορά του οποίου επαναδιαπραγματεύονται τέσσερα Ταμεία με την J.P. Μorgan.

Η κατάθεση των συμβάσεων προκάλεσε την έντονη ανταλλαγή πυρών και κατηγοριών στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης επισήμανε ότι «στα επτά δισέλιδα» δεν συμπεριλαμβάνονται η σύμβαση αναδοχής, η τιμολόγηση, ούτε ποιος την έκανε ούτε οι συμβάσεις που συνήψαν τα ασφαλιστικά Ταμεία, αγοράζοντάς τα. Δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι βασικοί όροι κάθε μέρος να μη χρησιμοποιεί το άλλο ως σύμβουλο για την τιμολόγηση: «Το βέβαιο είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτε από αυτά που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Αν νομίζετε ότι με τέτοια τεχνάσματα θα ξεγελάστε τη Βουλή είστε γελασμένος. Απαντώντας ο κ. Δούκας διερωτήθηκε, αν ήξερε το ΠΑΣΟΚ τι ζητούσε και ειρωνεύτηκε τον κ. Φλωρίδη: «Βρίσκεστε σε σύγχυση. Διαβάστε αυτά που καταθέσαμε κι αν δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι να σας κάνουμε ιδιαίτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή