Τα 170 χρόνια λειτουργίας του Αρείου Πάγου

Τα 170 χρόνια λειτουργίας του Αρείου Πάγου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφείς αιχμές για τον πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εις βάρος του προέδρου του Αρείου Πάγου και την υπονόμευση του θεσμού της Δικαιοσύνης που επιχειρείται, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας μίλησε χθες σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 170 χρόνων λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο υπουργός είπε με έμφαση ότι «όταν ο θεσμός της Δικαιοσύνης υπονομεύεται, διαβρώνεται η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας», διαμηνύοντας ότι δεν είναι θέμα προσώπων. «Τα όποια πρόσωπα, ιδιαίτερα αυτά που εκπροσωπούν θεσμούς, κρίνοντα, ουδείς είναι στο απυρόβλητο» τόνισε ο κ. Παπαληγούρας, για να επαναλάβει την απαρέγκλιτη θέση της κυβέρνησης ότι «τίποτα το μεμπτό δεν συγκαλύπτεται, καθετί που αντιβαίνει στη διαφάνεια ελέγχεται και τιμωρείται, απ’ όπου και αν προέρχεται».

Αναφερόμενος σαφώς στην περίπτωση του κ. Ρωμ. Κεδίκογλου, ο υπουργός υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο ότι «ο δημοκρατικός έλεγχος προϋποθέτει ύφος και ήθος, προϋποθέτει ουσία και στοιχεία και δεν μπορεί να εξαντλείται σε αβασάνιστες καταγγελίες, σε κυνήγι στείρων εντυπώσεων, σε συνοπτικές τηλεοπτικές καταδίκες διά του διασυρμού».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου κανιβαλισμού, όχι μόνο επί προσώπων, αλλά επί θεσμών» εμμένοντας στη θέση ότι «οι δικαστές δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται και δεν χειραγωγούνται». Στην ανεξαρτησία του εισαγγελικού θεσμού, αλλά και στη συνεισφορά των εισαγγελικών λειτουργών στη διαμόρφωση της νομολογίας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε ο εισαγγελέας κ. Γ. Σανιδάς, επισημαίνοντας ότι «χρειάστηκε να περάσουν 140 χρόνια για να παύσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί να θεωρούνται αντιπρόσωποι της κυβερνητικής ή εκτελεστικής εξουσίας».

Ο Αρειος Πάγος με τις αποφάσεις του έχει επιλύσει σοβαρότατα νομικά θέματα συμβάλλοντας στην εναρμόνιση της νομολογίας, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Ρωμ. Κεδίκογλου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο τιμητικός τόμος για τα 150 χρόνια του Αρείου Πάγου, ο οποίος εκδίδεται έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Αρείου Πάγου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το όλο έργο αποτελείται από έξι τόμους και περιλαμβάνει επιστημονικές μελέτες και άρθρα διαπρεπών Ελλήνων και αλλοδαπών νομικών.Φωτεινη καλλιρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή