Ψήφισμα Ευρωβουλής με τοποθετήσεις υπέρ ΠΓΔΜ

Ψήφισμα Ευρωβουλής με τοποθετήσεις υπέρ ΠΓΔΜ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι προκάλεσαν οι αναφορές του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο οικονομικό Forum, στη Θεσσαλονίκη, περί αλυτρωτισμού των Σκοπίων. «Δεν υπάρχει ούτε καν κάποια ένδειξη για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων γειτονικών χωρών και οι δηλώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκαλούν έκπληξη», είπε ο κ. Τσερβενκόφσκι και πρόσθεσε πως στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, για τη χώρα του χρονική περίοδο «δεν χρειάζονται προκλήσεις από μέρους της Μακεδονίας, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας προκαλούν, ούτε από την Ελλάδα ούτε από αλλού».

Την ίδια στιγμή, με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων έναντι 4 -των παρόντων Ελλήνων ευρωβουλευτών, Π. Μπεγλίτη (ΠΑΣΟΚ), Γ. Δημητρακόπουλου (Ν.Δ.), Θ. Παφίλη (ΚΚΕ) και Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ)- εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Σώματος για την ΠΓΔΜ, που περιλαμβάνει σωρεία αρνητικών για τις ελληνικές θέσεις επισημάνσεων, με πρώτη τη διαπίστωση ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα «να επιλέξει ελεύθερα το όνομά της».

Στο κείμενο, πέραν του καθαυτό ζητήματος της ονομασίας, το οποίο «προκαλεί πλήρη σύγχυση στην κοινή γνώμη τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», γίνονται αναφορές και σε σειρά άλλων ζητημάτων, όπως εκείνο των διαβατηρίων, τα οποία φέρουν το συνταγματικό όνομα της χώρας (Μακεδονία) και ως εκ τούτου δεν σφραγίζονται από τις ελληνικές αρχές, παρά μόνον σε χωριστό φύλλο. Αναφέρει έτσι η έκθεση ότι είναι «επείγον» να υπάρξει πλήρης αναγνώριση των διαβατηρίων της ΠΓΔΜ, φυσικά με τη συνταγματική της ονομασία, από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να καταργηθούν οι εθνικές συμπληρωματικές πληρωμές για τη θεώρησή τους.

Αναφορά γίνεται και στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία «προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια», όπως άλλωστε δυσαρέσκεια προκαλεί η μη επίλυση του θέματος της ονομασίας, για την οποία καλείται να συμβάλει και η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή