Ελέγχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος

Ελέγχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενες ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος μέσω της οποίας γίνονται οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών των ασφαλιστικών ταμείων με τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, διερευνά ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης. Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να καλέσει με την ιδιότητα του υπόπτου ή απλώς προς συμπληρωματική κατάθεση πρόσωπα από το συγκεκριμένο χώρο, καθώς στη δικογραφία που έχει σχηματιστει υπάρχουν καταθέσεις μελών Δ.Σ. ασφαλιστικών ταμείων από τις οποίες προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήλεγχε τις συναλλαγές τους.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού 18 άτομα, μέλη Δ.Σ. ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και υπεύθυνοι της Marfin, ενώ κλήση προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι, πέραν των υπευθύνων της «Ακρόπολις», έχουν λάβει και οι υπεύθυνοι της Artion Χρηματιστηριακής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, που αφορά συναλλαγές ασφαλιστικών ταμείων με τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες την περίοδο 1999-2005, έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και γενικοί γραμματείς υπουργείων.

Ως προς τις υπό διερεύνηση ενδεχόμενες ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος, εντός της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, υπάρχουν καταθέσεις μελών Δ.Σ. των Ταμείων Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Εφημεριδοπωλών, Φαρμακευτικών Εταιρειών, αλλά και του Ταμείου Γεωργικών Συνεταιριστικών Ενώσεων, από τις οποίες προκύπτει ότι ουδέποτε οι αποφάσεις για επενδύσεις που ελάμβαναν, το διάστημα 2002-2005, ελέγχθηκαν από την Τράπεζα.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, που κατέθεσαν στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη, φέρονται να υποστήριξαν ότι η λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Επενδυτικής Συμπεριφοράς των Ταμείων είχε διακοπεί από την άνοιξη του 2004, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης δεν είχε ορίσει τους εκπροσώπους του. Προσέθεσαν δε ότι, ούτως ή άλλως, με βάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο η εν λόγω Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου επί των αγοραπωλησιών ομολόγων, αλλά μόνον επί άλλων επενδύσεων σε μετοχές. Οι ίδιοι επίσης φέρονται να υποστήριξαν ότι ως εκ των ανωτέρω ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ήταν απλώς διαχειριστικός σε ό,τι αφορά την προώθηση και εκκαθάριση των συναλλαγών που πραγματοποιούσαν τα ταμεία.

Στο μεταξύ κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν δώσει στον κ. Πεπόνη, μέλη των Δ.Σ. των ασφαλιστικών ταμείων βενζινοπωλών, δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, Υγείας Δημων και Κοινοτήτων, ΤΑΧΥ, Γεωργικών Συνεταιρισμών, Μετοχικού Ταμείου, Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ΤΣΕΥΠ, αλλά και από τοΤΕΑΔΥ. Τα συγκεκριμένα Ταμεία φέρονται να επένδυσαν σε δομημένα αλλά και σύνθετα ομόλογα. Ενδεικτικά αναφερεται ότι εκείνη την περίοδο το ΤΑΧΥ έχει αγοράσει, κατά πληροφορίες, τρία δομημένα ομόλογα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα μέσω της Μarfin.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή