Προτροπή γ.γ. του OHE για συνομιλίες στην Κύπρο

Προτροπή γ.γ. του OHE για συνομιλίες στην Κύπρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου προτρέπει τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, με αφορμή την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τις αλληλοκατηγορίες και να αρχίσουν εκ νέου τις συνομιλίες με τελικό στόχο τις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρει ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει «μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο πλευρών για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Η ύπαρξη βιώσιμου διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι από μόνη της ένα μικρό επίτευγμα, με δεδομένη τη δυσπιστία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα του 2004. Ωστόσο, έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε από τις συζητήσεις επί της διαδικασίας, στην ουσία», αναφέρει ο κ. Μπαν Κι Μουν.

Ηρθε η ώρα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι «οι δύο πλευρές αρκετές φορές ήρθαν κοντά σε μια συμφωνία για έναρξη της διαδικασίας. Ηρθε η ώρα η σύγκλιση θέσεων να μεταφραστεί σε πράξεις. Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, καλώ τους ηγέτες να τιμήσουν τη γραπτή δέσμευσή τους και να εγκαταλείψουν τις αλληλοκατηγορίες, οι οποίες υπονομεύουν τη διαδικασία».

Πέραν της έκκλησής του προς τις ηγεσίες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η ευθύνη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό «βαρύνει περισσότερο από όλους, τους ίδιους τους Κυπρίους» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στην επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τέλος, ενθάρρυνε όλους τους Κυπρίους να «συμμετέχουν περισσότερο στη συζήτηση για το μέλλον της χώρας τους», προσθέτοντας ότι «μια ενεργή κοινωνία πολιτών μπορεί να παράσχει σημαντική υποστήριξη στην πολιτική διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή