Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις του κ. Θεόφιλου με το Αμμάν

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις του κ. Θεόφιλου με το Αμμάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρέμονται πλέον οι σχέσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου με την Ιορδανία. Το Αμμάν επιμένει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης των πατριαρχικών ακινήτων. Από την πλευρά της, η Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του κ. Θεόφιλου, αποφάσισε να μην αποδεχθεί «ενδιάμεσο συνομιλητή» στην επικοινωνία της με την Ιορδανία. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, που εδρεύει στο Αμμάν, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αποστείλει επιστολή προς την ιορδανική κυβέρνηση με την οποία θα δηλώνει πως δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ρόλο που, όπως θα επισημαίνεται, έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζουν οι κανόνες και η παράδοση της Εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμμάν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη, εντείνει τις προσπάθειές της για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί στις σχέσεις Πατριάρχη και ιορδανικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αιφνίδια επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμη, την περασμένη Τρίτη στο Τελ Αβίβ, όπου και συναντήθηκε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον κ. Θεόφιλο. Πάντως διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως αν ο κ. Θεόφιλος εκπληρώσει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εγγράφως έναντι της Ιορδανίας το 2005, θα διευκολύνει το Αμμάν να ανακαλέσει την άρση της αναγνώρισής του.

Ωστόσο η αμετακίνητη -όπως χαρακτηρίζεται- στάση του κ. Θεόφιλου προκαλεί την έντονη δυσφορία του Αμμάν. Για τον λόγο αυτό η ιορδανική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε -μέσω τρίτων- από τον πατριάρχη και τη Σύνοδο να διαβεβαιώσουν εγγράφως ότι κατά την τελευταία διετία -από την εκλογή του κ. Θεόφιλου το 2005- δεν συνήφθησαν συμφωνίες για την ενοικίαση πατριαρχικών ακινήτων στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων. Επίσης πως κατά την πατριαρχεία Θεοφίλου δεν πρόκειται να υπάρξουν ενοικιάσεις ή πωλήσεις ακινήτων ή γης στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Τέλος η Ιορδανία ζητά από τον πατριάρχη να δεσμευθεί εκ νέου για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε πριν από την εκλογή του, μεταξύ των οποίων είναι και «η ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την ακύρωση των μισθώσεων που έγιναν την περίοδο του πρώην πατριάρχη Ειρηναίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεόφιλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει οποιαδήποτε νέα δέσμευση έναντι του Χασεμιτικού Βασιλείου. Συνεργάτες του ωστόσο υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν έχει προβεί σε οποιασδήποτε μορφής μίσθωση ακινήτων του Πατριαρχείου. Μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως θα αποστείλει, ενδεχομένως και σήμερα, πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία στην ιορδανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή