ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και η εφετινή έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει ότι η πιο διαχρονική και ισχυρή επίδοση της ελληνικής κοινωνίας είναι η διαφθορά. Ενα νοσηρό φαινόμενο, που ξεκινά βέβαια από την κακοδιοίκηση της εκάστοτε εξουσίας, από τη διαφθορά κρατικών οργάνων, αλλά απλώνεται δυστυχώς σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Οπως καταγράφουν άλλωστε και οι διεθνείς οργανισμοί, οι μεγάλες εστίες της διαφθοράς είναι οι πολεοδομίες, οι εφορίες, τα νοσοκομεία, οι δήμοι και οι νομαρχίες.

Ο κ. Ρακιντζής ομολογεί ότι ο αγώνας κατά τη διαφθοράς είναι μακρύς, δύσκολος και αντιμετωπίζει πλείστα εμπόδια, όπως απροθυμία αρμοδίων οργάνων για αποτελεσματική δράση, ανυπαρξία επαρκούς τεχνογνωσίας και κάλυψη, αν όχι ενθάρρυνση των φαινομένων διαφθοράς από τους πολιτικούς προϊσταμένους κυρίως των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό, λοιπόν, το κράτος, διαφθορά διακομματική και προκλητική στους δήμους, αλλά ταυτόχρονα στον ιστό αυτόν της διαφθοράς έχουν εμπλακεί ισχυρές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Από τους εφοριακούς, που εκβιάζουν επιχειρηματίες, μέχρι τους γιατρούς, που παίρνουν φακελάκι, από τους υπαλλήλους της πολεοδομίας, που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα, μέχρι τους υπεύθυνους νοσοκομείων, που συναλλάσσονται με τους φαρμακέμπορους, από τους καθηγητές, που κάνουν ιδιαίτερα, μέχρι τους δημοσιογράφους, που πληρώνονται για να προωθήσουν διαφημιστικά επιχειρηματικά ρεπορτάζ, ο ιός της διαφθοράς έχει αρρωστήσει βαριά την ελληνική οικονομία.

Μια τέτοια εκτεταμένη και ισχυρή διαστροφή με ευρεία κοινωνική βάση, είναι φανερό ότι δεν καταπολεμείται από τη μια ημέρα στην άλλη για τον απλούστατο λόγο ότι τα συμφέροντα που τη στηρίζουν είναι ισχυρά και όπως είπαμε έχουν διαχρονική ιστορία και είναι διακομματικής συναίνεσης. Τα γαλάζια λαμόγια αλληλοκαλύπτονται με τα πράσινα και έτσι συνεχίζουν να απομυζούν τεράστια ποσά από τους έντιμους πολίτες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εξαφάνισε τη διαφθορά, γιατί δεν μπορούσε να το επιτύχει μέσα στα τρία χρόνια που κυβερνά. Μόνο ο Ηρακλής έκανε θαύματα κόβοντας ταυτόχρονα και τα εννιά κεφάλια της Λερναίας Υδρας. Ομως, η γραμμή του Κώστα Καραμανλή για μηδενική ανοχή στη διαφθορά έχει αρχίσει να γίνεται πράξη και σιγά σιγά και βασανιστικά να αποδίδει. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογεί με τα ομόλογα, αλλά κρύβει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που κινητοποίησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έκλεισε αμέσως την «Ακρόπολις» και η κυβέρνηση Καραμανλή είναι που κινητοποίησε τη δικαιοσύνη, στους εισαγγελείς της οποίας απολογούνται τα διεφθαρμένα στελέχη των διοικήσεων των Ταμείων. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έκανε τα πρώτα βήματα στην κάθαρση της δικαιοσύνης, που έδιωξε διεφθαρμένους εφοριακούς και δημόσιους υπαλλήλους, που παρέπεμψε διοικητές οργανισμών κ. λπ.

Στην οκταετία Σημίτη, που οργίασε η διαφθορά και η διαπλοκή, που καταληστεύθηκαν οι αποταμιεύσεις 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, πήγε κάποιος υπεύθυνος στον εισαγγελέα; Οχι! Γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δέσει τα χέρια της δικαιοσύνης με την περιώνυμη δήλωσή του «όποιος έχει στοιχεία για σκάνδαλα να πάει στον εισαγγελέα». Το κράτος που τώρα κινητοποιείται, που προχωρεί έστω αργά και καθυστερημένα, είχε αφοπλισθεί στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί είχαν σκόπιμα αδρανοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή