Εντός Ιουνίου ανοίγουν νέα κεφάλαια

Εντός Ιουνίου ανοίγουν νέα κεφάλαια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκκίνηση, με δύο έως τρία νέα κεφάλαια, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μέχρι το τέλος του μήνα επιχειρεί η απερχόμενη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας στην Αγκυρα αλλά και μεγάλης αβεβαιότητας για το ίδιο το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

Στόχος του Βερολίνου είναι να λάβει τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων τουλάχιστον για τα δύο πρώτα από τα κεφάλαια αυτά στη συνεδρίαση του συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες πριν λήξει η γερμανική προεδρία και περίπου ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η σύνδεση δεν είναι τυχαία, καθώς με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο θα εκπληρώσει και την υπόσχεσή του να ανοίξει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δύο ώς τέσσερα κεφάλαια, αλλά θα έχει τείνει και χείρα βοηθείας στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδεικνύοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν έχει διακοπεί.

Πρόκειται για το κεφάλαιο περί στατιστικής και το περί οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, τα οποία έχουν καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβουν το πράσινο φως. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όμως γι’ αυτό η εικόνα δεν είναι τόσο καθαρή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σταθερά υπέρ της ταχύτερης δυνατής προόδου των διαπραγματεύσεων, πιέζει να ανοίξει, ενώ δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή έκανε, επισκεπτόμενος τη Δευτέρα την Αγκυρα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ μιλάει για δύο κεφάλαια, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ουδείς στις Βρυξέλλες και, ως λέγεται, στο Βερολίνο, θεωρεί ότι το κεφάλαιο είναι τεχνικά ώριμο για να ανοίξει.

Αλλωστε και η Κύπρος φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δέχεται το άνοιγμα δύο κεφαλαίων, όμως δεν θεωρεί ορθό να ανοίξουν στην παρούσα περίσταση τρία ταυτόχρονα, επιπλέον των δύο που έχουν ήδη ανοίξει, το περί έρευνας που, πρώτο (και πολιτικά πιο ασήμαντο) από τα 35, άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν προ έτους και το περί βιομηχανικής πολιτικής που άνοιξε νωρίτερα εφέτος.

Οσο για τη Γαλλία… Αν ο Νικολά Σαρκοζί εξελέγη υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, μετεκλογικώς διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει τέτοιο θέμα πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή