ΠΑΣΟΚ εγκαλεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

ΠΑΣΟΚ εγκαλεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πράξεις και παραλείψεις στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αποδίδουν, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας, οι βουλευτές κ. Βάσω Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης, Α. Μακρυπίδης και Δ. Κουσελάς. Επικαλούμενοι συγκεκριμένη οδηγία (2003/6) για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, που έχουν καταστεί εσωτερικό δίκαιο, σημειώνουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όφειλε να ενημερώσει τη βρετανική επιτροπή Εποπτείας Επενδυτικών Υπηρεσιών (FSA) για τις συναλλαγές μεταξύ JP Morgan και North Asset Management ως προς το θέμα του δομημένου ομολόγου του Δημοσίου, των υπερτιμολογήσεων και των υπερπρομηθειών, καθώς και να ζητήσει τη συνδρομή της για τη διενέργεια ερευνών.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές δημιουργούσαν βάσιμες υποψίες συμπεριφοράς που μπορούσε να στοιχειοθετήσει τα αδικήματα της χειραγώγησης και της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών, καθώς και άλλων αδικημάτων που συνδέονται με τη βρετανική νομοθεσία και με τις πράξεις κατάχρησης αγοράς. Αντιθέτως, υπογραμμίζουν, η μη γνωστοποίηση και η μη αίτηση συνδρομής «μέχρι το θέμα να φύγει από τα πρωτοσέλιδα και τα σκεπάσει η λήθη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αλλά και συμπεράσματα για κουκούλωμα του σκανδάλου». Αποδίδουν μάλιστα οι ερωτώντες τόσο στην Επιτροπή όσο και στον πρόεδρό της, κ. Α. Πιλάβιο, σοβαρές ευθύνες για «παραλείψεις και συνενοχή με την ανοχή σε ενέργειες που είχαν στόχο τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων».

Το θέμα των ομολόγων, εν τω μεταξύ, επανέρχεται δριμύτερο τη διανοιγόμενη κοινοβουλευτική εβδομάδα. Τη Δευτέρα θα συζητηθούν δύο επίκαιρες επερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η μία της κ. Βάσως Παπανδρέου προς τον υπουργό Οικονομικών για τη μη κατάθεση αιτηθέντων στοιχείων για το θέμα των ομολόγων και η άλλη 33 βουλευτών για το θέμα του ΤΕΑΔΥ. Εξάλλου, ανοικτό παραμένει το θέμα της προσέλευσης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη του επικεφαλής της North Asset Management κ. Γ. Παπαμαρκάκη. Η αμερικανική JP Morgan, που ούτως ή άλλως είχε ζητήσει μετάθεση της ημερομηνίας της συνεδριάσεως προ δύο εβδομάδων, διεμήνυσε ότι θα παρευρεθεί με εκπρόσωπό της. Αντιθέτως, δεν έχει απαντήσει η ΝΑΜ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Θ. Σκρέκας τόνισε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει αρνητική απαντητική ειδοποίηση, γεγονός που ο ίδιος εκλαμβάνει ως αποδοχή της προσκλήσεως. Σημείωσε ότι η προσέλευση δεν αποτελεί υποχρέωση, αλλά στάση σεβασμού προς τη Βουλή. Πάντως, ο κ. Παπαμαρκάκης είχε ειδοποιήσει προ 15νθημέρου ότι δεν θα παραστεί, μόλις 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή