Σε χρηματοδοτική κρίση το ΕΣΥ

Σε χρηματοδοτική κρίση το ΕΣΥ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μελέτη των προϋπολογισμών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων προκύπτει ότι:

α) Το ειδικό βάρος της βιοϊατρικής και γενετικής τεχνολογίας στη διαμόρφωση των υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί δραματικά κατά την τελευταία δεκαετία.

β) Το πρόβλημα των ελλειμμάτων εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στα πανεπιστημιακά και τριτοβάθμια νοσοκομεία στα οποία η χρήση της τεχνολογίας είναι προβληματική και η διαχείριση αναποτελεσματική.

γ) O σχεδιασμός και η εκτέλεση των προϋπολογισμών δεν υπακούει σε κανόνες της επιχειρησιακής λειτουργίας και της λογιστικής καταγραφής και παρακολούθησης και

δ) Οι τιμές των υπηρεσιών υγείας δεν απεικονίζουν την πραγματική φύση και τον χαρακτήρα στις υγιειονομικές αγορές και ωθούν σε έντονες μονοπωλιακές καταστάσεις.

Κατά συνέπεια, και στον βαθμό κατά τον οποίο οι επισημάνσεις αυτές είναι αληθείς και λογικές, το υγιειονομικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε χρηματοδοτική κρίση, της οποίας τα συμπτώματα εξάγονται επιπροσθέτως στα δημόσια οικονομικά και στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης για την υγεία και ενοχοποιούνται, δικαιολογημένα, για την πρόκληση ελλειμμάτων σε αυτούς τους τομείς.

Οι λύσεις για να είναι εφικτές πρέπει να αποφύγουν την παγίδευση στη ρητορική των μεγάλων οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών και να εστιαστούν κατ’ αρχήν στην εισαγωγή κλειστών (σφαιρικών) προϋπολογισμών, ώστε η δέσμευση των υγιειονομικών πόρων να εναρμονίζεται με το προϊόν των ιατρικών υπηρεσιών και «τα χρήματα να ακολουθούν τους ασθενείς».

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να δώσει την ευκαιρία χρηματοδότησης και οικονομικής εξυγίανσης των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, στη βάση της οποίας οι πραγματικές ανταλλαγές -και συνακόλουθα οι τιμές- να αφορούν τη σχέση μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων και των νοσοκομείων. Βεβαίως, το εγχείρημα αυτό είναι σύνθετο και έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά είναι αναγκαίο, ώστε να τεθούν όρια και κανόνες στην επιθετικότητα του ιατροτεχνολογικού συμπλέγματος το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

* Ο Γ. Κυριόπουλος είναι καθηγητής στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή