Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος και επαναφορά της διαφοράς του με το ΠΑΣΟΚ περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την υπόθεση των ομολόγων δείχνει το νέο βαρόμετρο της VPRC που θα αναλυθεί σήμερα σε ειδική εκπομπή (12.00) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (στην οποία η εταιρεία, όπως πάντα, συνυπολογίζει την πρόθεση ψήφου σταθμίζοντας και τις προθέσεις των αναποφάσιστων) η Ν.Δ. προηγείται με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (από τρεις τον προηγούμενο μήνα) και συγκεντρώνει και πάλι το 43% των ψήφων έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7% (από 6,5%), ο ΣΥΝ με 4,5% (από 5%) και το ΛΑΟΣ με 4% (από 3,5% στη μέτρηση του Μαΐου), στοιχείο που μοιάζει να εδραιώνει την είσοδο του κ. Καρατζαφέρη στο Κοινοβούλιο. Πόσω μάλλον που η αυξημένη δύναμή του αποδίδεται πρωτίστως σε απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι υπολογίζονται στο 1,4% του εκλογικού σώματος.

Το συνακόλουθο ενδεχόμενο της πεντακομματικής Βουλής μεταφέρει βέβαια το ενδιαφέρον της έρευνας στην κατανομή των εδρών, από την οποία επιβεβαιώνονται οι ιδιαιτερότητες του νέου εκλογικού νόμου. Οπως έχει τονιστεί και στο παρελθόν, το πλέον παράδοξο στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος ουδόλως επηρεάζεται από τη διαφορά που θα έχει με το δεύτερο.

Οι έδρες

Ετσι, είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές με 43%, έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή θα έχει μόλις 154 βουλευτές, όσους δηλαδή ακριβώς θα εξέλεγε και με τρεις μονάδες διαφορά που έδειχνε η έρευνα του Μαΐου. Ωστόσο, λόγω, της απόλυτης αναλογικής κατανομής των 260 εδρών (το πρώτο κόμμα ως γνωστόν πριμοδοτείται με 40 έδρες), μεγάλος ηττημένος των εκλογών θα είναι, σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο κόμμα. Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, σε περιπτωση επιβεβαίωσης των τελευταίων εκτιμήσεων της VPRC, το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει μόλις 104 έδρες, ενώ οι τρεις μικροί -ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ- θα συγκεντρώσουν αρθροιστικά περισσότερες από 40 έδρες, κάτι που ουδέποτε έχει συμβεί στη μεταπολίτευση!

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι μόνη περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει 2-3 επιπλέον έδρες -και να ξεφύγει από τα επίπεδα μια ισχνής πλειοψηφίας- είναι το συνολικό ποσοστό των λεγόμενων «λοιπών κομμάτων» (αυτών δηλαδή που δεν θα μπουν στη Βουλή) να υπερβεί το 4%, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται πιθανό από όλες τις τελευταίες μετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτό το βαρόμετρο της VPRC επιβεβαιώνει ως γενικευμένη την αίσθηση των πολιτών ότι η Ν.Δ. θα επανεκλεγεί στην κυβέρνηση. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή» το 61% απαντά η Ν.Δ. και μόνον το 18% το ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία ωστόσο των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η διαφορά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης θα είναι μικρή έναντι του ΠΑΣΟΚ, καθώς μόνον το 9% εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει άνετα τις εκλογές. Βασικό «ατού» γι’ αυτήν την πρόβλεψη αναδεικνύεται και πάλι ο κ. Κ. Καραμανλής. Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού συγκεντρώνει το 49% των απαντήσεων, με τον κ. Παπανδρέου να περιορίζεται στο 26%. Η διαφορά μάλιστα των δύο αρχηγών έχει διευρυνθεί μέσα σε ένα μήνα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που ενδεχομένως αποδίδεται στις συχνότερες -και προεκλογικού τύπου- εμφανίσεις του πρωθυπουργού (Αυστραλία, προσυνέδριο Θεσσαλονίκης κ.λπ.).

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ότι, παρά το προεκλογικό κλίμα στο οποίο παραπέμπει πλέον το πολιτικό σκηνικό, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (46%) δηλώνει ότι απεύχεται τις πρόωρες εκλογές, υιοθετώντας πλήρως την άποψη όσων παροτρύνουν τον κ. Καραμανλή να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 26% που δεν θα θεωρούσε αναίτια την προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο, ενώ ένα 14% που επιθυμεί «εδώ και τώρα εκλογές» είτε πρέπει να αποδοθεί στους «σκληροπυρηνικούς» εχθρούς της Ν.Δ. είτε σε εκείνους που καιροσκοπικά επιθυμούν την πρόωρη επανεκλογή της, ανησυχώντας πιθανώς για το τι επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες.

Αντίφαση

Από την άλλη πλευρά, ένα άκρως αντιφατικό στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα είναι πως 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων κομμάτων, αν και οι ίδιοι ουδόλως φαίνεται να αποδοκιμάζουν με τις ψήφους τους τον δικομματισμό. Αρθροιστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το 82%…

Οξύμωρα συμπεράσματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αυτά που προκύπτουν από τις ερωτήσεις για την υπόθεση των ομολόγων: το 43% των πολιτών εκτιμά ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και όχι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Οταν ωστόσο οι ίδιοι καλούνται να κατονομάσουν τον βασικό υπαίτιο της σημερινής διαφθοράς, «διευρύνουν» γενικώς τις ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, θεωρώντας περισσότερο «ένοχο» το ΠΑΣΟΚ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή