Ταμεία: ποιους «δείχνουν» οι καταθέσεις

Ταμεία: ποιους «δείχνουν» οι καταθέσεις

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελευταία παράγραφος της δήλωσης που είχε κάνει ο πατέρας του Αγάπιου Σημαιοφορίδη στις 29 Μαρτίου, ίσως μπορεί να φωτίσει κάποιες από τις σκοτεινές ζώνες της υπόθεσης των ομολόγων. «Γνωρίζω τα νόμιμα δικαιώματά μου, καθώς και τον τρόπο να τα υπερασπίζω με θάρρος και παρρησία ενώπιον των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της πολιτείας. Ομως το αν, πότε και πώς θα το πράξω είναι κάτι που επιφυλάσσομαι να επιλέξω ο ίδιος για τον εαυτό μου, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όπως άλλωστε, έπραξα σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε ο Κώστας Σημαιοφορίδης, προσθέτοντας στο τέλος μία ακόμη φράση: «Εστιν δίκης οφθαλμός».

Εκτοτε, ο τέως γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας σιώπησε. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι εάν λυθεί η σιωπή αυτού του έμπειρου κομματικού στελέχους, ίσως αποδειχτεί πολύ πιο αποκαλυπτικός για τους πραγματικούς ενόχους. Πιο ενδιαφέρουσα ακόμη και από τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο προκαταρκτικό στάδιο των καταθέσεων που είναι σε εξέλιξη. Αλλωστε, ουδείς πιστεύει ότι από το προκαταρκτικό στάδιο θα προκύψουν σοβαρά στοιχεία. Κάποια όμως είναι διαφωτιστικά.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Τόσο από την κατάθεση του κ. Αγγελου Σημαιοφορίδη όσο και από τις καταθέσεις των άλλων προέδρων (Χριστίδη, Δεμέστιχα και Μοιρογιάννη) που ενεπλάκησαν στην αγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτουν τα πρώτα συμπεράσματα:

– Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, στους προέδρους των τεσσάρων Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ) κατέστη σαφές ότι είναι περισσότερο από πιθανό το ενδεχόμενο να τους απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες γιατί αγόρασαν το ομόλογο σε τιμή πάνω από την αξία του.

– Δεύτερον, από τις καταθέσεις και των τεσσάρων διαπιστώνεται ότι έχουν ενιαία υπερασπιστική γραμμή σε ό,τι αφορά την αιτιολόγηση της επενδυτικής απόφασης των Ταμείων και της έμμεσης πλην σαφούς επίρριψης ευθυνών στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Απασχόλησης.

– Τρίτον, ο Αγγ. Σημαιοφορίδης κάνει σαφή νύξη στην εμπλοκή του Ευγένιου Παπαδόπουλου και αποκαλύπτει ότι ο τέως ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας όχι μόνο δεν ήταν αμέτοχος στις επενδυτικές αποφάσεις των Ταμείων, αλλά είχε επισημάνει και ορισμένες από τις υπερβάσεις της «Ακρόπολις».

Βάσει στοιχείων προκύπτει ότι ο κ. Παπαδόπουλος όχι μόνο γνώριζε τις συναλλαγές της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής, αλλά και την καθυστέρηση στην έκδοση του ομολόγου που είχαν ήδη προαποφασίσει τα Ταμεία ότι θα αγοράσουν, πολύ πριν τελικά εκδοθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2007. Στα ερωτήματα που εξέφραζαν παράγοντες των Ταμείων για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της έκδοσης του ομολόγου παρέμενε καθησυχαστικός ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τηλεφωνικά εκπροσώπους ασφαλιστικών Ταμείων και για την επικείμενη αναστολή λειτουργίας της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί στον εισαγγελέα.

Και συνδικαλιστές

Σημαντική για την υπόθεση θεωρείται και η τρίωρη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα Εφετών ο επί οκτώ συναπτά έτη προέδρος και νυν αντιπρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κ. Γ. Κονιδάρης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κονιδάρης είναι ο μόνος συνδικαλιστής για τον οποίο προέβη σε καταγγελία και η ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο, επιρρίπτοντας σε αυτόν «τη μεγαλύτερη ηθική ευθύνη γιατί διαχειρίστηκε επί οκτώ χρόνια τα αποθεματικά του Ταμείου, εισηγήθηκε και ψήφισε στο Δ.Σ. την αγορά συγκεκριμένων ομολόγων υψηλού ρίσκου». Φυσικά αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε.

Ομως, το συγκεκριμένο Ταμείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την παράλληλη έρευνα του εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη, καθώς από αυτό έχουν «παρελάσει» τα τελευταία χρόνια όλες οι χρηματιστηριακές που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονταν για πολλά χρόνια κατ’ εξουσιοδότηση από τον προεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Το ΤΕΑΥΦΕ είναι ο μοναδικός φορέας ασφάλισης στον οποίο συναντώνται με διαφορά δέκα ημερών δύο κομβικές χρηματιστηριακές εταιρείες. H Τρωύλος ΚΕΠΕΥ, μέσω της οποίας αγοράστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2007 δομημένο τραπεζικό ομόλογο της ALPHA BANK, και η «Ακρόπολις» μέσω της οποίας στις 22 Φεβρουαρίου, τοποθετήθηκαν 55 εκατ. ευρώ στο περίφημο δομημένο ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου με ανάδοχο την J.P. Μorgan.

Κοινά χαρακτηριστικά

Ηδη δύο εκπρόσωποι εργαζομένων έχουν θέσει ζήτημα επιστροφής και αυτού του ομολόγου, κατά το παράδειγμα του ΤΑΞΥ (ανέκτησε το κεφάλαιο για τα δομημένα της Marfin) και του ΤΣΠΕΑΘ (ανέκτησε το κεφάλαιο από δομημένο της ProtoBank). Το θέμα της επιστροφής των 130 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στο ομόλογο της ALPHA BANK έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. H αρχική απόφαση αγοράς του από το Δ.Σ. του ΤΕΑΥΦΕ αφορούσε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου και όχι τραπεζικό ομόλογο. Τι συνέβη και άλλαξε ο εκδότης;

Επιπλέον, η «συνάντηση» της Τρωύλος με το ΤΕΑΥΦΕ έχει πολλά κοινά με τη συναλλαγή που έκανε η ίδια εταιρεία με το ΤΣΠΕΑΘ στις 10 Ιουλίου 2006. Οχι μόνο γιατί και στις δύο περιπτώσεις η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ, αλλά και γιατί στις σχέσεις που διαμορφώθηκαν φαίνεται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση του ΤΕΑΥΦΕ εμπλεκόμενος είναι ίσως ο πρώην πρόεδρος. Στην υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ ενδεχομένως να εμπλέκεται πάλι ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου κ.. Γ. Κατσανεβάκης, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της ΤΡΩΥΛΟΣ ΚΕΠΕΥ. Σε κάθε περίπτωση, οι συμπτώσεις είναι αρκετές.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εισαγγελείς αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες και για συνδικαλιστές που συμμετείχαν στα τέσσερα ταμεία (ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΔΥ, ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΠΟΚΑ) και δεν αντιτάχθηκαν στην αγορά του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες στους προέδρους, στα μέλη των Δ.Σ., στους εκπροσώπους της «Ακρόπολις», του υπουργείου Απασχόλησης, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ορατό. Ωστόσο, η διαδικασία έως και την οριστική διελεύκανση αυτής της υπόθεσης αναμένεται μακρά και βασανιστική. H παρέμβαση του κ. Γ. Κολιοκώστα για την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή προκαλεί γενικότερη ανασφάλεια και σε εκείνους οι οποίοι προσδοκούσαν ένα γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης με απόδοση ευθυνών σε 2 – 3 ανίδεους προέδρους και ισάριθμους άπληστους χρηματιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή