Το ΤΣΠΕΑΘ στο μικροσκόπιο του κ. Γ. Ζορμπά

Το ΤΣΠΕΑΘ στο μικροσκόπιο του κ. Γ. Ζορμπά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διερεύνηση των εν γένει επενδυτικών κινήσεων και άλλων ταμείων, πέραν των τεσσάρων όπου κατέληξε το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να προβεί σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει έρευνάς του ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής που διερευνά την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κ. Γιώργος Ζορμπάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο ταμείο που θα ερευνηθεί ως προς τις επενδύσεις του θα είναι το ΤΣΠΕΑΘ και η αγορά δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων τον περασμένο Ιούλιο.

Στο μεταξύ, προχθές την πόρτα του γραφείου του κ. Ζορμπά πέρασε για δεύτερη φορά ο εκ των υπευθύνων της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να καταθέσει, καθώς αύριο και μεθαύριο αναμένεται να δώσει κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη και Αντώνη Λιόγα.

Απαγγελία κατηγοριών

Ως προς την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση των ομολόγων, τα αποτελέσματά της αναμένεται να καταδειχθούν στο τέλος Ιουνίου με την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών εις βάρος όσων διαπιστωθεί ότι φέρουν ευθύνη για τη ζημία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Περί τις 20 Ιουνίου οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος στο οποίο θα αποδίδονται ευθύνες για κακουργηματικά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και φοροδιαφυγή, ενώ στις 21 Ιουνίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών προκειμένου να αποφασίσει εάν η διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση των ομολόγων θα γίνει, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης, από ειδικό εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν οι εισαγγελείς Εφετών να καλέσουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, καθώς οι πρόεδροι των Ταμείων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, τους επιρρίπτουν ευθύνες για πλημμελή έλεγχο των επενδύσεων.

Η τροπή που θα λάβει η εισαγγελική έρευνα πάντως, καθώς και οι ευθύνες που θα αποδοθούν εξαρτώνται εν πολλοίς από την τρέχουσα εβδομάδα κατά την διάρκεια της οποίας θα καταθέσει ενώπιον των δύο εισαγγελέων Εφετών ο κύριος όγκος των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Κομβική θεωρείται η κατάθεση που αναμένεται να δώσει στον εισαγγελέα Εφετών, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, με την ιδιότητα του υπόπτου ο αποπεμφθείς ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο οποίος, παρά τα όσα προκύπτουν από τις καταθέσεις του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ Αγάπιου Σημαιοφορίδη αλλά και της διευθύντριας του Ταμείου Παναγιώτας Καραδήμα, διατείνεται ότι δεν γνώριζε τους υπεύθυνους της «Ακρόπολις» αλλά και τις επενδύσεις του ΤΕΑΔΥ σε σύνθετα ομόλογα. Ο κ. Ευγ. Παπαδόπουλος αναμένεται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον του κ. Λιόγα προκειμένου να ζητήσει προθεσμία. Από την κατάθεσή του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν στη συνέχεια ο κ. Λιόγας θα προχωρήσει στην κλήτευση πολιτικών προσώπων είτε προς συμπληρωματική κατάθεση είτε προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι.

Αύριο πάντως αναμένεται να καταθέσει ως ύποπτος στον κ. Λιόγα ο εκπρόσωπος της North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης, ενώ στον κ. Πεπόνη κατάθεση θα δώσουν οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις» Θ. και Σ. Πρινιωτάκης, καθώς και ο Γ. Αποστολίδης. Την Τρίτη οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις αναμένεται να καταθέσουν στον κ. Λιόγα, ενώ την ίδια ημέρα θα καταθέσουν στον κ. Πεπόνη οι υπεύθυνοι της Artion Χρηματιστηριακής. Την Τετάρτη και την Παρασκευή αντίστοιχα αναμένεται να καταθέσουν στον κ. Λιόγα τα στελέχη της J.P. Morgan Μ. Σαββίδης και Χ. Αδαμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή