Διάβημα Σουφλιά και διαφωνίες αντιπολίτευσης

Διάβημα Σουφλιά και διαφωνίες αντιπολίτευσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις και η έντονη διαφωνία του συνόλου της αντιπολιτεύσεως ανάγκασαν χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποσύρει την τροπολογία, που προέβλεπε αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις έως ότου καταρτισθούν οι δασικοί χάρτες.

Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση επί της τροπολογίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Σουφλιάς με γραπτή δήλωσή του υπογράμμιζε πως δεν την έχει υπογράψει, λαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και δημοσίως ευδιάκριτες αποστάσεις από τη συγκεκριμένη διάταξη. Υπενθυμίζεται ότι την ψήφισή της είχαν ζητήσει την περασμένη Παρασκευή, προσυπογράφοντάς την, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος και Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Δεδομένης της χθεσινής εξέλιξης και καθώς ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα απαντήσει σήμερα από του βήματος της Βουλής σε ερώτηση για τα δάση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ορ. Κολοζώφ, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Χθες, πάντως, κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδη να απαντήσει εάν υπήρξε κατά τρόπο έντονο απαίτηση του κ. Σουφλιά προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία, ο κ. Ευ. Μπασιάκος περιορίστηκε να σημειώσει πως καθώς η τροπολογία δεν συνιστούσε «βασική παρέμβαση στη νομοθεσία, δεν μπήκαμε (ενν. με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ) σε θέματα προστασίας δασών».

Ο κ. Μπασιάκος, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αποσύρει την τροπολογία, ζήτησε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να υποβάλουν κάποιες προτάσεις ούτως ώστε -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- να εξευρεθεί κοινός τόπος. Για προφανείς πολιτικούς λόγους και σε έντονο ύφος οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ απέρριψαν την πρόσκλησή του και έτσι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανήλθε λέγοντας: «Δεν θέλαμε νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Επιδιώκουμε συναίνεση. Υπάρχει περιθώριο να δούμε μέσα από συζήτηση αν υπάρχει κοινός τόπος. Και μέχρι να βρεθεί συναινετική πρόταση, αποσύρουμε την τροπολογία, με την ελπίδα ότι το προσεχές διάστημα, αξιοποιώντας και την εμπειρία των συναρμόδιων υπουργείων, θα επανέλθουμε».

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, έτυχε άμεσης αξιοποίησης από πλευράς του ΠΑΣΟΚ. Για αποτυχία και ανικανότητα των υπουργών της Ν.Δ. τα τελευταία 3,5 χρόνια μίλησε ο κ. Γ. Μαγκριώτης και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι ενώ το πρωί, σε δημόσιες εκδηλώσεις υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει προτεραιότητα το περιβάλλον, το απόγευμα στη Βουλή η κυβέρνησή του νομοθετεί για την καταστροφή των δασών.

Επί της ουσίας, ωστόσο, η χθεσινή συζήτηση κατέδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, δεδομένου ότι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Συνασπισμού κατέθεσαν κάποιες κατ’ αρχήν προτάσεις και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν «σ’ ένα οργανωμένο διάλογο, προκειμένου να επιλυθούν πραγματικά προβλήματα». Από νωρίς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Γ. Δραγασάκης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση «τουλάχιστον να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (ενός έτους) για την αναστολή των κατεδαφίσεων». Στην πορεία της συζήτησης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Λιντζέρης είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για ειδικές περιοχές όπως είναι αυτές της Σαλαμίνας (περιοχή της εκλογικής του περιφέρειας, την οποία βεβαίως είχαν επικαλεστεί και βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να αιτιολογήσουν την ανάγκη υπερψήφισης της τροπολογίας), αλλά κατά τρόπον ώστε να μη δημιουργηθεί, όπως ανέφερε, νέα γενιά αυθαιρέτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή