Ερχεται η ώρα των διώξεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις χθεσινές καταθέσεις του αποπεμφθέντος ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ευγ. Παπαδόπουλου, του στελέχους της J.P. Morgan κ. Χαρ. Αδαμόπουλου και του κ. Θ. Πρινιωτάκη της «Ακρόπολις», ολοκληρώθηκε ουσιαστικά ο κατάλογος των υπόπτων, που εκλήθησαν από τους εισαγγελείς εφετών κ. Αντώνη Λιόγα και Γρηγόρη Πεπόνη για την υπόθεση των ομολόγων.

Οι δύο εισαγγελείς ολοκληρώνουν τυπικά σήμερα την προκαταρκτική έρευνά τους και έως τη Δευτέρα αναμένεται να συντάξουν το πόρισμά τους. Θα ακολουθήσει η απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος περίπου 40 ατόμων, που φέρονται να ευθύνονται για την οικονομική ζημία που υπέστησαν τα Ταμεία όχι μόνον από το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, αλλά και από άλλες συναλλαγές από το 1999 μέχρι σήμερα. Την Πέμπτη συγκαλείται εξάλλου και η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια της ανάκρισης από εφέτη-ανακριτή.

Σε πολιτικό επίπεδο, στον απόηχο των παλινωδιών της J.P. Morgan για το πότε ενημέρωσε την κυβέρνηση σχετικά με το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ και μέσα ενημέρωσης επιμένουν να θέτουν, σχεδόν μονότονα πλην όμως πιεστικά ερωτήματα για το πόσα και από πότε γνώριζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον δημόσιο δανεισμό γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ. Κουρής.

Στήριξη προς τον τελευταίο προσέφερε εκ νέου χθες η κυβέρνση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν περιβάλλεται με εμπιστοσύνη ο κ. Κουρής, επανέλαβε ότι «είναι γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, τελεία και παύλα» και ότι «ο κ. Κουρής δεν είναι κατηγορούμενος».

Είναι προφανές, πάντως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάθεση του εκπροσώπου της J.P. Morgan στη Βουλή και να χρησιμοποιήσει την αναδίπλωση της αμερικανικής τράπεζας και τη διορθωτική δήλωση του κ. Jacob Stott ως προσπάθεια «απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών». «Κάθε Ελληνας κατανοεί ότι η J.P. Morgan ήταν και συμμέτοχη και συνένοχη στον μηχανισμό έκδοσης του αμαρτωλού ομολόγου, και τώρα είναι συμμέτοχη και συνένοχη στην επιχείρηση συγκάλυψης», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Η υπόθεση των ομολόγων δεν κλείνει, αλλά ανοίγει, προσέθεσε ο κ. Ευθυμίου επισημαίνοντας ότι οι πολίτες νιώθουν αποστροφή και αηδία μετά τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ των συνενόχων. Μιλώντας, γενικώς, περί ευθυνών του οικονομικού επιτελείου και, εν συνεχεία, συνολικά της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διατηρήσει το ζήτημα, έστω κι αν κορυφαία στελέχη συμφωνούν ότι «μόνον με τα ομόλογα, δεν κερδίζονται εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή