Μομφή Μαγγίνα κατά Τραπέζης της Ελλάδος

Μομφή Μαγγίνα κατά Τραπέζης της Ελλάδος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφέστατες αιχμές κατά της Τραπέζης της Ελλάδος και της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την εποπτεία της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, διατύπωσε ο υπουργός Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνας κατά την καταληκτική συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στην επιτροπή κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαν. Σκουλάκης πράξη (υπ. αριθμ. 2538) του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2004, με την οποία αποφασίζεται να διενεργεί η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της Τράπεζας Ελλάδος ελέγχους στα πιστωτικά ιδρύματα, στους δημόσιους οργανισμούς και στους πάσης φύσεως διαχειριστές της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων για την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση τόσο των μη επενδυομένων, όσο και των επενδυομένων αποθεματικών. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γκαργκάνας, εξεταζόμενος κατά το παρελθόν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε αποκλείσει δυνατότητα της Τράπεζας να ελέγξει τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.

Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει στον βουλευτή ότι η απόφαση αυτή του κ. Ν. Γκαργκάνα αναφέρεται μόνο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ελέγχου που έχει και αφορά μόνον τα κατατεθειμένα πλεονάσματα στο λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Συνέχισε όμως με σαφώς επικριτικό τόνο για τον διοικητή και την επιτροπή ελέγχου: «Λυπάμαι ότι κατά την τετραετή περίπου ζωή αυτής της επιτροπής είχαμε μόνον δύο επιπλήξεις σε δύο ασφαλιστικούς φορείς, γιατί υπερέβησαν το πλαφόν του 23% των αποθεματικών στις επενδύσεις. Θα πω όμως και κάτι άλλο. Στο τέλος της τετραετούς ζωής της θυμήθηκε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος να βγάλει την απόφαση;

Τι έκανε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια; Μην έχετε την εντύπωση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε κάποιον έλεγχο τόσο σημαντικό και σπουδαίο. Αν είχε συμβεί αυτό- και δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα- δεν θα φθάναμε σε υπερβάσεις 55-80% πάνω από το πλαφόν»

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σκουλάκης επανήλθε με χθεσινή του ερώτηση κάνοντας λόγο για μυστηριώδη απόσυρση τη αποφάσεως αυτής από το δικτυακό τρόπο της τράπεζας. Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ερωτά πότε αποσύρθηκε και με ποιου απόφαση αδρανοποιήθηκε πλήρως στην πράξη η συγκεκριμένη απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή