«Η Τουρκία θέλει το Σχέδιο Ανάν»

«Η Τουρκία θέλει το Σχέδιο Ανάν»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μη διάθεση της τουρκικής πλευράς, Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες», απέδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσσος Παπαδόπουλος το αδιέξοδο στο Κυπριακό, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναφερόμενος στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 για τη σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να αποδεσμευθεί από αυτή τη διαδικασία και «να επανέλθει στη θέση ότι το σχέδιο Ανάν, με διακοσμητικές αλλαγές, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ο πρόεδρος της Κύπρου απέκρουσε τα όσα λέγονται για επίλυση του Κυπριακού σε «βάθος χρόνου», λέγοντας ότι η κυβέρνηση επείγεται για «λύση χθες», όμως «η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μονομερώς», ενώ απέρριψε ως απαράδεκτες τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι με την πολιτική του οδηγεί την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση.

Οσον αφορά το θέμα της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ότι θα αποφασίσει αφού σταθμίσει προσεκτικά τις θέσεις όλων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση να με στηρίξουν όλα τα κόμματα». Πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από τις θέσεις των κομμάτων υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα λάβει υπόψη, δεν θέλησε όμως να τους αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Κύπρο εξήγγειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης (προέρχεται από το ΔΗΣΥ) που αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητά του, αλλά τον έχει αποδεσμεύσει από τις κομματικές υποχρεώσεις, προκειμένου να κινηθεί εκτός κομματικών πλαισίων. Σε ομιλία του ο κ. Κασουλίδης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Παπαδόπουλου στο Κυπριακό. Στην αναγγελία της υποψηφιότητας αντέδρασαν με αρνητικά σχόλια το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή