Εκκληση από Σουφλιά για τα δάση

Εκκληση από Σουφλιά για τα δάση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στον πολιτικό κόσμο να βρει το θάρρος να καταλήξει από κοινού σε μια πιο ρεαλιστική χρονική αφετηρία για τον χαρακτηρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων, έκανε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς. Μη επιδιώκοντας συνέχεια με την προχθεσινή κόντρα με το υπουργείο Γεωργίας για την επίμαχη τροπολογία, υπερασπίστηκε απολύτως την κυβερνητική πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Υπογράμμισε ότι η αρχή «άπαξ δάσος πάντα δάσος» δεν θα καταφέρει να οδηγήσει στη σύνταξη των απολύτως αναγκαίων δασικών χαρτών, αν δεν καταλήξει ο πολιτικός κόσμος, αν αφετηρία είναι το 1910, το 1920 ή το 1945, προκειμένου να αποβληθούν οι καταπατητές.

Το θέμα ετέθη με ερώτηση του βουλευτού του ΚΚΕ κ. Ορ. Κολοζώφ για την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει σε οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, θέση με την οποία φέρεται να διαφωνεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι οι δασικοί χάρτες είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, εκτός των περιοχών που κτηματογραφούνται, οπότε τα δάση χαρτογραφούνται από την Κτηματολόγιο Α.Ε. και επικυρώνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό δεν σχετίζεται με σειρά προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και θέτει ως προϋπόθεση συνέχισης της χρηματοδότησης την οριοθέτηση των δασών.

Εσπευσε να πει ότι η διαδικασία αυτή δεν παράγει δίκαιο και είναι απλώς πρόδρομη της συντάξεως των δασικών χαρτών. «Τι έννοια έχει η οριοθέτηση, αν δεν κατοχυρώνει το δάσος και μπορεί να την αμφισβητήσει ο καταπατητής;» σχολίασε ο κ. Κολοζώφ, ο οποίος κατέθεσε έγγραφο του κ. Ε. Μπασιάκου που αμφισβητεί την όλη επιχείρηση.

Ο υπουργός ανταπάντησε ότι με δεδομένη τη δικαστική εκκρεμότητα για τον νόμο του ΠΑΣΟΚ περί του ορισμού του δάσους και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ζητήθηκε από την Ε.Ε. να μη περιληφθεί η υποχρέωση της οριοθέτησης. Κάτι τέτοιο όμως θα ακύρωνε τη χρηματοδότηση όλου του προγράμματος. Επανέλαβε ότι η διαδικασία της οριοθέτησης δεν παράγει νομικές συνέπειες και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς αποδέχθηκε ο κ. Μπασιάκος και απέσυρε τις ενστάσεις του. «Δεν παραβιάζονται νόμοι, αλλά διευκολύνεται η δουλεία της δασογράφησης με αεροφωτογραφίες του 1945 και της σημερινής καταστάσεως»,  κατέληξε.

Ο κ. Μάνος

Τις ενέργειες του ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της παγκόσμιας κοινότητας για αναδασώσεις, ζητεί εν τω μεταξύ να πληροφορηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Μάνος. Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μάνος υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι διεθνής διάσκεψη για το Πρωτόκολλο του Κιότο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε πρόγραμμα που προβλέπει να φυτευτούν ένα δισεκατομμύριο δένδρα το 2007 σε όλο τον κόσμο. Ζητείται, λοιπόν, να γνωστοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε ποιο επίπεδο εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην προαναφερόμενη διάσκεψη, καθώς και αν έχει αποφασιστεί και ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της δενδροφύτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή