Μπακογιάννη: Εκτός αντιπυραυλικής ασπίδας η Ελλάδα

Μπακογιάννη: Εκτός αντιπυραυλικής ασπίδας η Ελλάδα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα ανήσυχη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και προβληματισμένη για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις τις οποίες δέχεται για την κυβερνητική στάση στο ζήτημα της εγκατάστασης νατοϊκής αντιπυραυλικής άμυνας επί ευρωπαϊκού εδάφους αποσαφήνισε ότι η στάση αυτή αφορούσε και αφορά μόνο την ανάγκη αφενός να αποτελέσει το ζήτημα αυτό αντικείμενο συζήτησης στο συμβούλιο συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας και αφετέρου να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες αγνοούν ευαισθησίες και ανησυχίες όλων των μερών.

Πρόσθεσε πως ούτε κάποιος έχει θέσει ζήτημα εγκατάστασης στη χώρα μας μηχανισμού αυτής της αντιπυραυλικής άμυνας ούτε τίθεται για την Ελλάδα τέτοιο θέμα. Η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική προκλήθηκε από επίκαιρη επερώτηση την οποία υπέγραφαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία, οι παρόντες βουλευτές στην Ολομέλεια δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τους επτά! Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών εμμέσως αναφέρθηκε στον ρόλο των στρατηγών τονίζοντας ότι αν σημειωθούν εξωπολιτικές παρεμβάσεις εν όψει των επικείμενων εκλογών στη γείτονα ή και εισβολή στο Ιράκ, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας.

Για τα Σκόπια υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με το λεγόμενο συνταγματικό τους όνομα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για απραξία και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Ορ. Κολοζώφ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η Ελλάδα προσαρμόζει την πολιτική της στα μέτρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενώ ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας (Ε.Ε., Βαλκάνια, Μέση Ανατολή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή