Σε δίκη 24 άτομα για το παραδικαστικό

Σε δίκη 24 άτομα για το παραδικαστικό

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή σε δίκη 24 ατόμων, στην πλειοψηφία τους δικηγόρων και πρώην δικαστών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για 22 συνολικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις σχετικές με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών Κυρ. Καρούτσος.

Στην 900 σελίδων εισαγγελική πρόταση περιγράφονται γλαφυρά τα «έργα και οι ημέρες» του παραδικαστικού κυκλώματος και αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην πρώην δικαστή και νυν καταζητούμενη κ. Αντωνία Ηλία, τον αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβο Γιοσάκη αλλά και στους δικηγόρους κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, Γιώργο Νικολακόπουλο και Νικόλαο Εμμανουηλίδη. Επίσης ζητείται η παραπομπή σε δίκη των πρώην προέδρων του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του πρωτοδικείου Αθήνας κ. Γεράσιμου Διονυσάτου και Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, των πρώην και νυν δικαστικών λειτουργών κ. κ. Νικόλαου Ποταμιάνου, Μαρουλιώς Δαβίου, Αννας Κοροβέση, Αναστασίου Σάββα, Αναστασίας Μπαστά, Νικολάου Αθανασόπουλου και Παναγιώτας Τσέβη, των δικηγόρων κ. κ. Μαρίας Βραχά, Σταυρούλας Ψύρρα, Ιωάννας Κοσυβάκη, Δημήτρη Γκαβέλα και Νεκτάριου Αθανασόπουλου, των δικαστικών υπαλλήλων κ. κ. Αναστάσιου Καρατζά και Αθηνάς Καλαμαρά, του ταξίαρχου υγειονομικού κ. Μανώλη Νιώτη (φυγόδικου) και της οικοκυράς κ. Ευαγγελίας Μολφέτα.

Στα αδικήματα περιλαμβάνονται αυτά της δωροδοκίας δικαστού, αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων, νόθευσης δημοσίου εγγράφου, παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων, απάτης, παράβασης καθήκοντος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υπεξαίρεσης, παθητικής δωροδοκίας και υπεξαγωγής εγγράφου. Αναλυτικά ανά άτομο:

Ιάκωβος Γιοσάκης: Χαρακτηρίζεται -μαζί με την κ. Ηλία και τον κ. Κεχαγιόγλου- ως «ακρογωνιαίος λίθος του παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο ίσως να μην είχε υπάρξει χωρίς αυτόν». «Βάσει προμελετημένου σχεδίου ανέπτυξε αρχικά με την Αντωνία Ηλία και ακολούθως με πλήθος άλλων δικαστικών λειτουργών φιλικές σχέσεις που του επέτρεπαν να εμφανίζεται σε χοροεσπερίδες δικαστών προς ανάπτυξη γνωριμιών… και να υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει σχεδόν όλους τους δικαστές από τον πρόεδρο του Α. Π. μέχρι τον ειρηνοδίκη Κολοπετινίτσας. Τους δικαστές αυτούς τους χρησιμοποίησε για να πετύχει αρχικά να εκδοθούν ευνοϊκές γι’ αυτόν αποφάσεις σε υποθέσεις, που τον αφορούσαν και ακολούθως για παράνομο πλουτισμό».

Αντωνία Ηλία: Οπως προκύπτει από την εισαγγελική πρόταση φρόντιζε να δικάζει υποθέσεις των δικηγόρων μελών του κυκλώματος και να δικαιώνει πάντα τους πελάτες τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται είναι οι υποθέσεις του ιερομόναχου Ιγκόρ Κλοπόνιν και του κατηγορούμενου για εμπορία ναρκωτικών Ιωάννη Καλαμιώτη. Πέραν του πρωταγωνιστικού ρόλου που της αποδίδεται, από την απολογία του Ι. Γιοσάκη προκύπτει ότι «η Ηλία είχε απευθείας σχέση με τους Κεχαγιόγλου και Νικολακόπουλο».

Σάκης Κεχαγιόγλου – Γιώργος Νικολακόπουλος: Χαρακτηριστική της δράσης που αποδίδεται στον κ. Κεχαγιόγλου είναι η αναφορά που γίνεται στην υπόθεση του νευροχειρουργού του Τζάνειου Νοσοκομείου κ. Γ. Ζορνατζή. Ο κ. Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του νευρολόγου, υποστήριζε, σύμφωνα με τις καταθέσεις δικαστών, ότι για την ευνοϊκή μεταχείριση του πελάτη του ενδιαφέρονται «υψηλά πρόσωπα από τον δικαστικό χώρο και από την Εκκλησία» και μάλιστα επισήμαινε ότι τότε συνεργάτιδά του στο δικηγορικό του γραφείο ήταν η σύζυγος του μετέπειτα υφυπουργού Εξωτερικών κ. Χριστίνα Βαληνάκη. Ετερη χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη για την ευνοϊκή δικαστική εξέλιξη της οποίας οι κ. Κεχαγιόγλου και Νικολακόπουλος φέρονται να έλαβαν 66 εκατ. δραχμές. Στην έρευνα για την υπόθεση αυτή ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας κατέθεσε ότι «οι Κεχαγιόγλου, Γιοσάκης, Νικολακόπουλος και Εμμανουηλίδης ήταν μια αδιαίρετη ομάδα η οποία είχε σαν κύριο επάγγελμα να εμφανίζεται σε κατηγορουμένους για σοβαρά αδικήματα αυτοκλήτως και να τους διαβεβαιώνει ότι έχει στενή σχέση με εισαγγελείς και δικαστές και ότι έχει δυνατότητα είτε να τους αποφυλακίσει είτε να τους εξασφαλίζει χαμηλές ποινές».

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ακόμα πως «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Γ. Νικολακόπουλος τις διέπραξε από κοινού με τον Αθανάσιο Κεχαγιόγλου».

Ο κ. Καρούτσος ζητεί την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των δικαστικών λειτουργών κ. κ. Γιώργου Ζώη, Γεωργίας Λαμπροπούλου, Παρασκευής Λέοντος, Ολγας Ντάρλα, Βασιλικής Κωστοπούλου, Ελισσάβετ Τσιρακίδου, Ελευθερίας Ρώμα αλλά και του πρώην προέδρου πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση -ο οποίος εμφανίζεται μεμονωμένα σε μια υπόθεση και δεν προκύπτει στη δικογραφία αυτή τίποτε σε βάρος του-, των δικαστικών υπαλλήλων κ. Μαρίας Τσαγκάρη και Σταμάτως Αλκανιώτη και των δικηγόρων κ. Ιωάννη Λαμπίρη, Νικ. Καλλιούρη, Αντώνη Βουλγαράκη και Πέτρου Μαχά -για τον οποίο μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν προέκυψε απολύτως καμία ένδειξη ενοχής του- καθώς και του επιχειρηματία κ. Θ. Επισκοπόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή