Συζητήσεις στη Λισσαβώνα για συνταγματική συνθήκη

Συζητήσεις στη Λισσαβώνα για συνταγματική συνθήκη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης, οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. κυριάρχησαν στις επαφές που είχε χθες στη Λισσαβώνα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας. Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή έγινε εν όψει της ανάληψης, την 1η Ιουλίου, της προεδρίας της Ε.Ε. από την Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρος της δημοκρατίας της Πορτογαλίας κ. Καβάκο ντε Σίλβα, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση και από τα άλματα που έχει κάνει στην οικονομία. Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Ζοζέ Σόκρατες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα Ε.Ε. εν όψει της πορτογαλικής προεδρίας.

Κυριάρχησε το θέμα της συνταγματικής συνθήκης, για το οποίο η συζήτηση κορυφώνεται όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 21 και 22 Ιουνίου. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι με ισχυρή βούληση από όλους τους εταίρους θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και θα επιτευχθεί συμφωνία, προκειμένου να γίνει πράξη η συνταγματική συνθήκη και να μετεξελιχθεί πολιτικά η Ε.Ε. Γενικότερα, η χώρα μας τάσσεται υπέρ της διατήρησης του πλαισίου βασικών αρχών που περιγράφονται στο κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης που υιοθετήθηκε στο συμβούλιο κορυφής της 18ης Ιουνίου 2004, κείμενο το οποίο επικυρώθηκε στη συνέχεια από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτός από το θέμα της συνταγματικής συνθήκης, στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Καραμανλή με τον ομόλογό του, αλλά και επαφών που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα, συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης της

Ε.Ε. και της ενταξιακής πορείας Τουρκίας και Κροατίας, καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. -Ρωσίας. Ειδική αναφορά έγινε στη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε. και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, καθώς μία από τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας θα είναι η αναβάθμιση της πολιτικής της Ευρώπης για τα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του, αλλά και τον πρόεδρο της Πορτογαλίας για τις θέσεις της χώρας μας όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για το θέμα των Σκοπίων. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Λουίζ Μαρκές Μέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή