Την Τρίτη οι διώξεις κατά τριάντα ατόμων

Την Τρίτη οι διώξεις κατά τριάντα ατόμων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές κατηγορίες για κακουργηματικά αδικήματα, όπως αυτά της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε συνδυασμό με τον ν. 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να απαγγελθούν σε βάρος περίπου 30 ατόμων που -σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα- προέβησαν σε παράνομες ενέργειες στο πλαίσιο της υπόθεσης των ομολόγων.

Αύριο αναμένεται οι εισαγγελείς Εφετών Αντ. Λιόγας και Γρ. Πεπόνης να παραδώσουν το πόρισμα της έρευνάς τους, η οποία αφορά την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ και στις συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 1999-2005. Πιθανότατα την Τρίτη, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος όσων στοιχειοθετείται τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οπως διευκρίνισαν αρμόδιοι κύκλοι, οι κατηγορίες θα απαγγελθούν πριν από την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια των Εφετών θα αποφασίσει εάν η ανάκριση για την υπόθεση των ομολόγων θα διενεργηθεί, λόγω σοβαρότητος, από εφέτη ανακριτή.

Ως προς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά και επαρκή για την απαγγελία κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς έχουν πολύ «ξεκάθαρη εικόνα» για το ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση και τον βαθμό εμπλοκής του καθενός. Η ύπαρξη σημαντικών στοιχείων προκύπτει και από το έγγραφο αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος ζήτησε προ ημερών τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών καθώς «οι ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων είναι πάνω από επαρκείς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων σε βάρος των οποίων αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες, είναι η πλειονότητα όσων έδωσαν κατάθεση τις δύο τελευταίες εβδομάδες ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών με την ιδιότητα του υπόπτου. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι «υπάρχουν και κάποιοι που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, ωστόσο τελικώς δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους».

Κατηγορούμενοι

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα, μεταξύ των ατόμων σε βάρος των οποίων θα απαγγελθούν κατηγορίες εκτιμάται ότι θα είναι οι υπεύθυνοι των χρηματιστηριακών εταιρειών «Ακρόπολις» και «Artion», πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων των ταμείων (ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ) που έλαβαν τις αποφάσεις για την αγορά των ομολόγων, αλλά και στελέχη της J.P. Morgan και της North Asset Management. Εισαγγελικοί κύκλοι πάντως, σημείωναν ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικώς μεταξύ των κατηγορουμένων να είναι και πρόσωπα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι την τελευταία στιγμή υπό έρευνα παρέμενε το τι ακριβώς συνέβη μεταξύ του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ Αγ. Σημαιοφορίδη και του τέως ειδικού γραμματέα του υπ. Απασχόλησης Ευγ. Παπαδόπουλου. Εάν δηλαδή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, όπως υποστηρίζει ο κ. Σημαιοφορίδης, με αντικείμενο τις δραστηριότητες της «Ακρόπολις». Ο κ. Παπαδόπουλος καταθέτοντας με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Λιόγα διέψευσε την ύπαρξη τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Σημαιοφορίδη σχετικά με την «Ακρόπολις», ενώ αρνήθηκε ότι σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση των ομολόγων. O εισαγγελέας Εφετών, αφού κάλεσε εκ νέου τον κ. Σημαιοφορίδη για την παροχή διευκρινίσεων επί του θέματος, διέταξε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δύο ανδρών, ενώ ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο να του προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι την επίμαχη ημέρα βρισκόταν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ισχυρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή