Υπό αναστολή τελούν οι μεταρρυθμίσεις

Υπό αναστολή τελούν οι μεταρρυθμίσεις

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεύθυνη σκανδαλολογία του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ της διαπλοκής για την υπόθεση των ομολόγων μπορεί να μην απέφερε πολιτικά οφέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά προκάλεσε ζημιά στον τόπο. Για τον απλούστατο λόγο ότι κεραυνοβολημένη η κυβέρνηση ανέστειλε στην ουσία το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κυλήσει στο τέλμα της απραξίας η κυβέρνηση, καθυστερώντας για τον φόβο του πολιτικού κόστους, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχει ψηφίσει η κυβερνητική επιτροπή», προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό στενός του συνεργάτης.

Και πράγματι, το νοσηρό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η σκανδαλολογία έχει ενθαρρύνει τούς κατά παράδοση συντηρητικούς υπουργούς και τους άτολμους που δεν έχουν προωθήσει ούτε μια αλλαγή στον χώρο της αρμοδιότητάς τους τα τελευταία τρία χρόρνια, να συνασπισθούν σε ένα μέτωπο αντίδρασης κατά των μεταρρυθμίσεων με επίκληση του οπορτουνιστικού επιχειρήματος του πολιτικού κόστους. «Θα πάμε να ανοίξουμε νέα μέτωπα τώρα που η αντιπολίτευση έχει κορυφώσει την επίθεσή της και με τη φόρα που έχει πάρει ανακαλύπτει σκάνδαλα σε κάθε μας ενέργεια», διακηρύττει παλαιοκομματικός υπουργός που ενίοτε χαϊδεύει και την αντιπολίτευση, καρφώνοντας συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

Εάν φυσικά επικρατήσει αυτή η καιροσκοπική γραμμή, το 2007, δηλαδή στη λήξη σχεδόν της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ., θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση. Η πρώτη, ύστερα από πολλές χρονιές που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως της Ν.Δ. προχωρούσαν σε ιδιωτικοποιήσεις που άλλαξαν το σκηνικό στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όμως, ευτυχώς για τον τόπο, ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής δεν πρόκειται να κάνει πίσω και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου θα επαναλάβει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του προχωρεί στις εκλογές και διεκδικεί τη δεύτερη τετραετία με αναπεπταμένη τη σημαία των μεταρρυθμίσεων.

Τη γραμμή αυτή του πρωθυπουργού υποστηρίζει ένθερμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος εισηγείται σε όλες τις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων ότι για να έχει η Ν.Δ. την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και για να είναι εκείνη που θα προσδιορίσει την ατζέντα της εκλογικής μάχης πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και να ανακοινώσει έγκαιρα τις νέες που θα πραγματοποιήσει στη δεύτερη θητεία της. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. υπουργός: «Η κυβέρνηση πρέπει αταλάντευτα να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της κλείνοντας τ’ αυτιά της στις σειρήνες της αντιπολίτευσης αλλά και στις εσωτερικές επιφυλάξεις». Ας σημειωθεί ότι αυτές οι επιφυλάξεις ευθύνονται για την καθυστέρηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και προπαντός αυτή η καιροσκοπική και πολιτικάντικη επίκληση του πολιτικού κόστους από ένιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, εξηγεί τις καθυστερήσεις στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ (στα 800 εκατ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το έλλειμμα του ΟΣΕ, ενώ η Ολυμπιακή ζημιώνει 150.000 ευρώ κάθε ημέρα λειτουργίας της!).

Το προεκλογικό σύνθημα

Οσον αφορά την ατζέντα για τις εκλογές, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό τού εισηγήθηκε να προχωρήσει στην αναμέτρηση με σύνθημα «Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στις παροχές». Τη γραμμή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από του Μαξίμου, την αποδέχεται πλήρως ο κ. Κώστας Καραμανλής, αφού άλλωστε είναι αυτός που τη διακηρύττει εδώ και μήνες. Και τη διακηρύττει διότι, όπως τονίζει, παρά την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στην οικονομία τα τρία τελευταία χρόνια, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να την εξυγιάνουμε από τα ελλείμματα και να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες της διαφθοράς. Συμφωνεί δε απολύτως με τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι παρά την έξοδο από την επιτήρηση, η δημοσιονομική διαχείριση παραμένει ελλειμματική. Πράγματι, το περυσινό έλλειμμα του 2,6% του και το εφετινό 2,4% του ΑΕΠ, έστω και μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν παραμένουν ελλείμματα που αναγκάζουν τη χώρα να δανείζεται, επιβαρύνοντας έτσι το δημόσιο χρέος.

Συνεπώς, είναι βέβαιο ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου στον ολισθηρό δρόμο των υποσχέσεων για παροχές, που πρώτον είναι απατηλές, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό και δεύτερον επικίνδυνες διότι απειλούν να ρίξουν ξανά τη χώρα στον διευρυνόμενο φαύλο κύκλο χρέους και ελλειμμάτων με τελικό αποτέλεσμα την αποπομπή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Υπάρχει, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μια λεπτή μεν αλλά σημαντική διαφοροποίηση του κ. Κώστα Καραμανλή από την εισήγηση του κ. Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα βαδίσει προς τις εκλογές χωρίς μεν παροχές, αλλά εκπληρώνοντας όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το πρόγραμμά του έναντι των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων (συνταξιούχους, ανέργους, αλλά και αγρότες) και εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα πολιτικές για την επόμενη τετραετία που θα δίνουν στις ομάδες αυτές του πληθυσμού την ελπίδα για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, την παροχή κοινωνικής σύνταξης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην υγεία και την παιδεία.

Βεβαίως, ο άξονας της πολιτικής μας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, λέει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να δώσουμε μήνυμα ελπίδας για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, στους φτωχούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ. «Διότι καλές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τρώγονται! Και πάντως, δεν ωφελούν αναλογικά όλες τις ομάδες του πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή