Επικίνδυνα στοιχεία σε βάθος 100 μέτρων!

Επικίνδυνα στοιχεία σε βάθος 100 μέτρων!

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τα ανωτέρω στοιχεία όπως αυτά αναλύθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

– Στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου αναπτύσσονται δύο κύριοι υδροφόροι ορίζοντες, ο επιφανειακός φρεάτιος υδροφόρος εντός των Πλειστοκαινικών αποθέσεων, σε βάθος 5 έως 10 μέτρα και ο βαθύτερος καρστικός εντός, των ανθρακικών σχηματισμών, σε βάθος 80 έως 100 μέτρα περίπου.

– Οι υδροφόροι αυτοί τροφοδοτούνται από τα κατεισδύοντα νερά της βροχής και εκφορτίζονται υπόγεια, ο μεν φρεάτιος υδροφόρος στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας ο δε βαθύτερος καρστικός νότια στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Λουμπάρδας. (…)

– Ο φρεάτιος υδροφόρος παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων (NO3), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερδεκαπλάσιες του ορίου ποσιμότητας των 50 mg/l. Επίσης, τόσο στο φρεάτιο υδροφόρο όσο και στον βαθύτερο καρστικό παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις χλωριόντων (Cl), οι οποίες υπερβαίνουν μέχρι και τέσσερις περίπου φορές το όριο ποσιμότητας των 250 mg/l.

– Οι αυξημένες συγκεντρώσεις των νιτρικών ιόντων αποδίδονται σε γεωργικές ή παλιότερες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αλλά και στην ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων των γύρω δήμων. Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα χλωριόντα που παρατηρούνται στον καρστικό υδροφόρο καταδεικνύουν, σαφέστατα, ενεργή υφαλμύρωση των υπόγειων νερών από υπεράντληση, ενώ στον φρεάτιο υδροφόρο είναι αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, επιστρεφόμενης αρδευτικής ροής με υφάλμυρα νερά, κατά δευτερεύοντα, αστικής ή άλλης ρύπανσης.

– Σε ό,τι αφορά τα ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων, προσδιορίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου, καθώς και υπερβολικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου.

– Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του χρωμίου που είναι περίπου διπλάσιες έως τριπλάσιες του ορίου ποσιμότητας, αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες (background) αλλά και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης που προέρχονται από τυχόν διαρροές ή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. (…)

– Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι συγκεντρώσεις χρωμίου έως τα 40ppb θα πρέπει να αποδοθούν σε φυσικούς παράγοντες (background concentration), ενώ συγκεντρώσεις πέραν των 40ppb, ιδιαίτερα στη βιομηχανική ζώνη αποδίδονται σε βιομηχανική ρύπανση.

– Τα διαθέσιμα στοιχεία και ο περιορισμένος αριθμός γεωτρήσεων δειγματοληψίας στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση των αυξημένων συγκεντρώσεων που παρατηρήθηκαν με αντίστοιχες ή παρακείμενες βιομηχανικές δραστηριότητες.

– Στη βιομηχανική ρύπανση του υδροφόρου από εξασθενές χρώμιο συνηγορεί και η απουσία οξειδωτικών παραγόντων όπως τα οξείδια του μαγγανίου (MnO2) τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν ως φυσικός παράγοντας οξείδωσης του τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές.(…)

– Είναι εντυπωσιακή η υπερβολική συγκέντρωση του ψευδαργύρου (Zn) που παρατηρείται σε ορισμένες γεωτρήσεις δυτικά του Κορωπίου. Στην περιοχή αυτή προσδιορίστηκαν συγκεντρώσεις ψευδαργύρου που υπερβαίνουν έως και 100 φορές τις συνήθεις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η κατανομή των συγκεντρώσεων και το εύρος τιμών του ψευδαργύρου που παρατηρήθηκκαν, καταδεικνύουν σαφώς μια νέα και σημαντική πηγή ρύπανσης στην περιοχή.

– Η αναζήτηση των πηγών ρύπανσης ιδιαίτερα του χρωμίου και του ψευδαργύρου θα πρέπει να εστιαστεί κατά βάση, σε ανεξέλεγκτες διαθέσεις υγρών αποβλήτων ή και στερεών υπολειμμάτων, επιφανειακά, σε περιοχές λατομείων (π.χ. σε ορύγματα) ή ακόμη και απευθείας σε γεωτρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά του Κορωπίου. Είναι επίσης πιθανή και η διαρροή ρύπων από τυχόν διαβρωμένες ή διαρρηγμένες δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης χημικών των διαφόρων βιομηχανιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή